Denny Bågenholm 2024-02-03

Stina Wiksfors fick kämpa både framåt och bakåt när Thea Blomst fortfarande satt på bänken efter sin hjärnskakning. Något hon gjorde med framgång.
Bild:Tommy Holl

Alla var emot henne. Argast var Bojana Popovic som klarade sig fint utan megafon, hon hördes tydligt ändå.

SPORT | Jumbolagen i Champions Leagues grupp A möttes sent på fredagskvällen i Partille Arena. Sävehof låg sist utan poäng men här fanns det potential att ta sin första seger.

– Jag är besviken, vi hade god chans till en seger här, säger assisterande Andreas Wallin

En fredagskväll klockan 20.45 när chanserna till avancemang var borta, skapade inga goda förutsättningar till en publikfest. Trots idoga försök att flytta matchen visar EHF att man inte är direkt lösningsorienterade. – Vi har gjort vad vi kunnat för att flytta matchen då vi inte tror på att det kommer någon publik med speltid 20.45. Något EHF totalt har ignorerat där deras inställning har varit att ni måste spela på den tiden, säger Sävehofs marknadschef Tobbe Wittström innan avkast.

Att det dessutom var den enda matchen som spelades på fredagskvällen, så hade man utan problem kunnat lägga den 18.45 för att få högre publiksiffror och lite handbollsfest.

Nu blev det ändå runt 400 åskådare som kunde varit minst det dubbla, som fick se Sävehof kämpa för allt vad man hade trots slitna kroppar. Det var bara två dagar sedan senaste matchen i Handbollsligan och redan på onsdag är det dags för en ny hemmamatch mot Aranäs. Under februari är det totalt åtta hemmamatcher för Sävehofs elitlag på hemmaplan. Att locka publik till alla matcher måste kännas som ett sisyfosarbete för klubben.

Om vi går tillbaka till själva matchen är det ett riktigt stabilt försvarsspel där ungdomslinan med Felicia Granit, förlåt, granat i spetsen visar hur man stoppar balkanspelare. Första halvlek är riktigt jämn, antingen är det oavgjort eller så leder Buducnost med en boll. Framåt visar Thea Stankiewicz fin form med fem mål. Snäppet vassare är Laura Jensen som är tillbaka i fin Kamikazeform och kastar sig rakt in bland montenegrinerna. Sävehof ligger under med en boll i paus, 12-13. Buducnost tränare, den tidigare superstjärnan Bojana Popovic är nästan lika arg på allt och alla som matadoren i tjuren Ferdinand. Mest arg på sina egna spelare när hon står en halvmeter ifrån dem och vrålar, samtidigt som de tittar åt ett annat håll, en spännande form av coachning.

Bojana lugnar ner sig lite i början av andra halvlek när Buducnost gör ett par snabba mål. Sävehof reducerade till 15-16 av Ida Sembe efter 39 minuter. Man åker på tre utvisningar efter varandra och bortalaget kan rycka till 17-21, det underläget fick Sävehof svårt att hämta in trots att man går ut och testar man mot man spel de sista åtta minuterna, något som nästan ger resultat. Det står 23-26 med tre minuter kvar. När Buducnost Ivona Pavicevic gör sitt första mål med mindre än två minuter kvar är det kört för hemmalaget. Bojana Popovic ser ut som hon vunnit euro jackpot men på hemmalagets bänk är det dystert.

Bästa spelare blir Felicia Granat som kommer att vara en oerhört viktig kugge i Sävehof försvarsspel resten av säsongen. Efter matchen var hon trots blomsterbukett och egen hejarklack inte direkt nöjd.

– Vi är bra både bakåt och framåt i första halvlek. Vi testar lite olika lösningar som funkar bra. Det blir tuffare i andra halvlek men jag tycker det är fin moral under sista tio när vi verkligen trycker för att komma ikapp. Vi kämpar “man mot man” bakåt för att få till en förändring, men det höll inte hela vägen , säger Felicia Granat.

Assisterande tränare Andreas Wallin är även han besviken efter matchen.

– Det känns surt idag, jag tycker på förhand att detta var matchen där vi hade stora chanser att ta poäng. Jag tycker att vi går in med en tro på det men Buducnost är ett skickligt lag.

Det är jämnt i första halvlek?
– Det är ett väldigt bra försvarsspel av Stina och Felicia, det är två unga tjejer som redan etablerat sig internationellt. Det som ställer till det är de tre utvisningarna vi får emot oss i början av andra halvlek, som förstör rytmen. Vi sa det på bänken att matchen kändes rörig, säger Andreas Wallin.

Att ni har så många skadade spelare, känns det extra tråkigt att ni inte kan komma upp till den nivå man kunde förvänta sig på förhand?
– Ja, det är tyvärr många på skadelistan. Vi har det laget vi spelar med och det är det man får finna sig i. De som är på banan gör det också fantastiskt bra så vi kan inte tänka i de banorna att “om” inte funnits. Vi spelar med laget vi har till förfogande och det är vi oerhört stolta över, säger en bestämd Wallin.

Roligare är att ni spelar Final 4 i Alingsås om några veckor, hur ska det bli?
– Jätteroligt och hoppas det kommer väldigt mycket publik så turneringen växer till sig. Det är ett häftigt grepp som man startat upp och har man varit på någon Final 4 i Köln eller Budapest så hoppas man ju att det kommer bli något liknande i Sverige så småningom, säger Andreas förväntansfullt.

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.