Svenskt rekord av Landvetterlöparen: "Jättekul!"


Jonas Bengtsson 2024-01-30

Samuel Pihlström är ny svensk rekordhållare på 1 500 meter inomhus.
Bild:DECA TEXT&BILD (arkivbild)
Samuel Pihlström är ny svensk rekordhållare på 1 500 meter inomhus.

SPORT | Samuel Pihlström från Landvetter sprang under tisdagen in i de svenska historieböckerna. För vid en friidrottsgala i Ostrava slog han till med nytt svenskt rekord på 1 500 meter – och kvalade samtidigt in till både EM och VM.

 

1 500-metersloppet i tjeckiska Ostrava var Samuel Pihlströms första för inomhussäsongen. 22-åringen gick i mål som tvåa bakom portugisen Isaac Nader efter en vrålstark avslutning. Tiden blev magnifika 3 minuter, 35 sekunder och 47 hundradelar vilket var en putsning av Kalle Berglunds svenska rekord från 2019 med över en sekund.

– Jättekul med svenskt rekord! Det kändes väldigt bra i dag även om loppet var lite stökigt i början. Jag fick jaga lite och känner att utan problemen i starten hade det kunnat gå ännu snabbare, säger Samuel till friidrottsförbundets hemsida.

Det var samtidigt en förbättring med 6,5 (!) sekunder av sitt eget inomhusrekord på distansen. Som grädde på moset klarade Pihlström, som tävlar för Hälle IF, samtidigt två kvalgränser.

– Jag kom hem från träningslägret i Sydafrika i lördags så jag har bara varit hemma och vänt. Det är alltid osäkert i början av säsongen så jag hade inga tidsmål inför utan ville bara placera mig så högt upp som möjligt. Det viktigaste för mig var att jag klarade kvalgränsen till EM i Rom redan nu. Att jag även klarade kvalgränsen till inomhus-VM är en bonus. Fortsätter det att kännas bra framöver så är jag gärna med på inomhus-VM också, säger Pihlström.

Veckan innan fick Pihlström dessutom pris på Friidrottsgalan för årets prestation på Finnkampen.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.