Kulturskolan fortsätter växa


Denny Bågenholm 2023-11-17

Full fart med många aktiviteter och kurser hos kulturskolan, berättar chefen Sofia Kinell-Jerpenberg.
Bild:Denny Bågenholm
Full fart med många aktiviteter och kurser hos kulturskolan, berättar chefen Sofia Kinell-Jerpenberg.

Körettan återkommer till våren och det kanske blir publikrekord om Sofia får bestämma.
Bild:Denny Bågenholm
Körettan återkommer till våren och det kanske blir publikrekord om Sofia får bestämma.

Näst efter Sävehof är det Partille kulturskola som ger flest ungdomar meningsfull fritid genom att erbjuda allt från musik och dans till bild och form.

– Nu är det 1 857 sålda kursplatser och det har ökat ganska markant det här året, säger kulturskolans chef Sofia Kinell-Jerpenberg.


 

– Vi är ju många som ”slåss om barnens fria tid”. Barnens tid är eftertraktad och jag tror på att nå barnen i tidig ålder, det brukar ofta generera i att många vill fortsätta lära sig inom kulturskolan, fortsätter kulturskolans chef.

Vilka områden har växt och har det kommit några nya ämnen?
– Musiken är en stor dragkraft. Bild har blivit trendigare. Teater och dans fyller en stor kvot av kulturskolan för de har så mycket grupper. På musiksidan har vi blivit bättre med gruppundervisning så vi försöker ha mindre enskild undervisning, säger Sofia.

Har ni startat upp nya grupper eller nya kurser som ni inte haft innan?
– Vi har väl utökat inom det som vi redan gör. Vi har sett var behovet finns och sen har vi nog blivit bättre på att organisera oss också. Och strukturera upp och ta hand om och ta emot fler. Vi har musikproduktion som en relativt ny kurs för oss och vi har en kurs för elever som vill mer inom sitt ämne, ett samarbetsprojekt med operan och Härryda kulturskola, säger hon och fortsätter:
– Ok-scen heter den kursen. Där skapar vi någonting konstnärligt tillsammans. Det är också för att eleverna ska få känna på att deras hobby kan leda till något professionellt konstnärligt i framtiden. De får träffa yrkesverksamma och se föreställningar. Men också skapa någonting, jobba mot ett mål och sedan få uppträda med det.

Hur viktig är kulturskolan skulle du säga?
– Vi tar ett jättestort ansvar i hela kommunen för att bidra med meningsfull fritid. Kultur lockar säkerligen många barn och unga. Kulturskolans undervisning blir viktig för barnets egen utveckling men även för att väcka ett livslångt konstnärligt intresse. Bara genom att sjunga i kör ger det dig en hälsovinst om man läser forskning. Till exempel så frigörs välgörande hormoner samtidigt som stresshormonet kortisol minskar, inre organ masseras och hjärta och lungor motioneras, psyket påverkas och ger oss positiv energi samtidigt som läkningsprocesser stimuleras och gör att kroppen tål mer. Det är ett utav många ämnen vi har – dansen, musiken, konsten och teatern påverkar oss också i vårt välmående, uthållighet och tränar våra sociala förmågor, säger Sofia och lägger till att kulturskolan vill vara en del i att motverka ensamhet, stress och nedstämdhet.

– Man mår bra av kultur. Jag tror att man känner det i kroppen, särskilt om man har hållit på ett tag. Vi möter många olika fantastiska elever. En del är blyga, men här blommar de upp. Andra kan ha utmaningar med att vara överenergiska, men här fokuserar de på uppgiften.
Partille kommun har tre fokusområden som alla verksamheter arbetar målinriktat med. Ett av dem är fullföljda studier.

– Vi spelar en viktig roll i många barn och ungas liv där. Det finns forskning på att instrumentspel kan ge barnen bättre studieresultat i matematik och språk, ökad reaktionshastighet, bättre minne, förstärkt självförtroende, disciplin och stort tålamod och ökad kreativitet och fantasi. Känn på den, säger Sofia.

Vad skulle du vilja ha för ämnen eller för grupper som du inte kan ha idag?
– Jag drömmer om att starta en musikalkurs. Det skulle vara kul. Det händer också digitala saker omkring oss, AI och allt möjligt som påverkar framtiden. Där tror jag att vi kommer att få tänka till mer längs åren.

Fakta - Kommande evenemang kopplade till Kulturskolan:
Scenkväll på caféscenen med pianolaget: Tisdag 21 november klockan 17.30.
Öppen scen med brädspel och häng som fortsätter nästa termin cirka en gång i månaden.

Julkonsert med Partille Vokalensemble: Torsdag 7 december, Slottet, klockan 18.30. Fri entré.

Luciafirande med estetprogrammet på Partille Gymnasium och Kulturskolans sångelever: Onsdag 13 december, Stora scenen på Kulturum klockan 18.30. Fri entré.

Körettan med alla kommunens ettor: 22 maj i Partille Arena.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.