Kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse under lupp


Denny Bågenholm 2023-11-15

Marith Hesse fortsätter gärna att ha kommunhuset som sin arbetsplats även efter nästa val.
Bild:Denny Bågenholm
Marith Hesse fortsätter gärna att ha kommunhuset som sin arbetsplats även efter nästa val.

PARTILLE | Hon är inte bara kommunstyrelsens ordförande och Moderaternas starka kvinna i Partille. Hon har även blivit invald i partistyrelsen och kommer tillbringa en del tid med vår statsminister framöver.

– Jag är inte ”starstrucked” men självklart känns det speciellt att få vara med i de sammanhangen, säger Marith Hesse.


 

Vem är Marith utanför partipolitik och kommunala frågor? Även om det är ett personligt porträtt är politik och Partille något som alltid återkommer.
– Jag tycker ju att det är väldigt roligt det jag gör och för mig är det inte ett 9 – 5-jobb, säger Marith.

Nu är du invald i Moderaternas partistyrelse, vad betyder det för dig?
– Det är ju klart att man blir stolt, det är ju ett hedersuppdrag. Och samtidigt så tänker jag att ”är jag verkligen värd detta”. Jag har precis som de flesta människor “någon” som sitter på axeln och säger att jag inte är tillräckligt bra. Sen är det ju som det är med andra uppdrag, att man fullt ut inte vet vad det innebär förrän man är där.

Vad betyder det för Partille kommun?
– Jag tror att det kommer bli bra för Partille. Min sak blir att företräda kommunsektorn. Det är viktigt att få med den delen i partistyrelsen också.
– Det gäller att vara lite på tårna. För jag vill inte vara någon “laid back fat cat”. Jag känner allvaret i uppdraget.

Nu lämnar vi lite politiken. Hur mycket arbetar du på veckan?
– Det är väldigt olika. Denna vecka arbetar jag lite mindre, nu när det är höstlov. Då har vi inga formella möten. Den senaste tiden har jag nog jobbat sju dagar i veckan, 12 – 14 timmar vissa dagar, 7 – 8 timmar andra men då har det varit extra mycket sista tiden med tanke på partistämma med mera.

Men jobbar du någonsin en vanlig 40-timmarsvecka?
– Ja, det händer, men det är inte ofta. Men det är också för att jag gillar det. Jag försöker alltid vara tillgänglig på telefon och mejl, jag loggar inte ut när jag lämnar kommunhuset. Det pendlar väldigt mycket och där får man passa sig så att 60-80 timmar i veckan inte blir det “normala” för då mår man inte bra.

Vad gör du när du är ledig?
– Ja, men då försöker jag röra mig. Det kan vara promenader, jogga, köra crosstrainer eller simma. Att röra sig är viktig för att hjärnan ska fungera och för att man ska orka. Jag älskar skogen, jag gillar att vara ute. Ibland kunde jag önska att jag hade lite mer tid, säger Marith eftertänksamt.

Så vad är målen för dig framöver, vad har du för framtidsmål?
– Du menar vad jag ska bli när jag blir vuxen? Det undrar jag också. Har inte haft några specifika mål i livet på det sättet. Jag hade inte som mål att bli kommunstyrelsens ordförande. Jag visste inte ens att jag ville hålla på med politik. Jag kom in vid valet först 2005.

– Men om jag ska säga något så skulle jag gärna vilja fortsätta som kommunstyrelsens ordförande. Det är det målet jag har, för jag trivs jättebra, sen handlar det så klart om hur det går i valet 2026. Om jag skulle lämna Partille för något annat, då måste det vara någonting där jag verkligen känner att “wow, vilken grej”.

Om du då någon gång får möjligheten att stoppa in ett par hörlurar i örarna och sätta på musik, vad lyssnar du på då?
– Vad jag lyssnar på? Oj, det är allt möjligt. Jag älskar ju att dansa och det viktiga är inte artisten utan känslan. Nyss var vi på Darin och det var ju grymt bra. Sen gillar jag Eric Gadd, och han har jag sett många gånger.

Vad läser du?
– Jag läser deckare. Jag köper böcker och jag tycker i och för sig att det är ganska dyrt med böcker, men jag köper för att jag gillar böcker. Nu ligger Pascal Engmans senaste bok ”Bestseller”, Mons Kallentoft ”Älska dig länge”och en bok om Ewert Truut av Dag Öhrlund på nattduksbordet. Om jag läser deckare så läser jag en åt gången och sen ibland om jag läser någon biografi, då kan jag blanda lite.

Inga kommunpapper på nattduksbordet?
– Nej, jag läser aldrig det när jag går och lägger mig, jag blir väldigt uppvarvad och då kan jag inte släppa det.

När du då någon gång är ledig så reser du någonstans och då har du säkert något favoritresmål?
– Ja, Mallorca. Jag älskar Mallorca högt och lågt. Cala D’or på Mallorca, det är min favoritplats och mitt vattenhål. Det är en fantastisk ö, det finns så mycket att se och göra. Jag reste dit första gången på nittiotalet och har aldrig slutat.

Dags för sista frågorna, vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Nu önskar jag att det ska vara lite uppehåll under höstlovsveckan så att man kan få vara ute lite då jag ska ska träffa mina bonusbarnbarn och gå på Liseberg med dem, det ser jag fram emot. Det är så skönt att få vara i det sammanhanget, för då har man inte tid att tänka på politiken.

Men svarar i telefon det gör du ändå?
– Ja, det gör jag, säger Marith Hesse avslutningsvis.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.