Insekter hittade i grönsaker på skola


Denny Bågenholm 2023-11-28

Rester av kålbladslöss fanns bland ett parti kokta och frysta grönsaker.
Bild:Adobestock
Rester av kålbladslöss fanns bland ett parti kokta och frysta grönsaker.

PARTILLE | Det var när en skola i Öjersjö skulle servera soppa som det upptäcktes rester av kålbladslöss. Personalen tog genast bort kantinen och serverade ett annat alternativ.

– Det finns alltid en möjlighet när man hanterar livsmedel, säger Anders Ekman.


 

En grossist hade levererat kokade och frysta grönsaker till en skola som tillredde soppa vilken skulle serveras som en av rätterna på skollunchen. När soppan var klar och framställd upptäcktes spår av insekter. Något som fick personalen att genast ersätta den med en annan maträtt.

– Vi har följt alla riktlinjer och varit i kontakt med leverantören. Vi ser allvarligt på händelsen och arbetar dagligen med att se till att liknande händelser inte ska ske. När man arbetar med livsmedel finns det tyvärr alltid en risk att ovälkomna gäster följer med från skörden, säger Anders Ekman, avdelningschef utbildningsförvaltningen.

Var det några barn som fick i sig av soppan innan personalen hann ta bort den?
– Ja, den hann gå ut en kort stund i serveringen.

Utbildningsförvaltningen har hanterat frågan inom förvaltningen och man tittar hela tiden på egenkontrollen i hanteringen av råvaror och att den här typen av avvikelser är ändå väldigt sällsynt.
– Jag har pratat med mina kollegor i förvaltningen och det är ingen som kan minnas att något liknande inträffat tidigare, säger Anders Ekman.

Hur gör ni för att detta inte ska hända igen?
– Det finns alltid en liten risk att insekter kan förekomma när man odlar eller hanterar grönsaker. Vi har dock en noggrann livsmedelshantering och följer alltid våra rutiner för egenkontroll och i detta fall får vi se om det är något vi kunnat göra annorlunda eller behöver ändra på framöver.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.