IK Sävehof ambassadörer för Blodomloppet


Denny Bågenholm 2022-09-06


PARTILLE | Blodomloppet gör comeback i Göteborg efter två års uppehåll. Sveriges största motionsloppsserie stannar till i Slottskogen 8 september. Och några som ska springa för blodgivningen, det är handbollsklubben IK Sävehof. ”Blodgivningen är så viktig”, säger lagkaptenen Sebastian Karlsson.

Den 8 september gör motionsloppet i Göteborg comeback efter två inställda år på grund av pandemin. Arrangörerna Örgryte IS och GeBlod förväntar sig ungefär 6000 löpare som ställer sig på startlinjen i Slottskogen.

Några av de som ska springa, det är IK Sävehof. Handbollsklubben jobbar mycket med CSR-frågor och flera representanter var på plats för att ge blod på den internationella blodgivardagen 14 juni.

– Blodgivningen är så viktig, det har vi spelare sett på nära håll efter att ha besökt barnsjukhusen här i Göteborg. Vi vill göra skillnad genom att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen så att fler blir blodgivare. Det gör vi dels genom att ge blod på internationella blodgivardagen, dels genom att vara ambassadörer för Blodomloppet den 8 september, säger lagkaptenen Sebastian Karlsson i en pressrelease

Saknas 5000 blodgivare i Göteborg
Att hålla blodlagret i balans är en utmaning. Om det inte finns tillräckligt med blod kan operationer tvingas ställas in; en åtgärd som tas för att kunna hålla akutmottagningen öppen och ha beredskap för trauma och katastrofläge. Det är ofta blodbrist, och just nu behövs påfyllning av O negativt och O positivt blod i Göteborg.

I Göteborg är det 15 000 som årligen ger blod, men fler blodgivare behövs. I ett första steg behöver den siffran öka till 20 000 för att möjliggöra stabila blodlager och stärkt beredskap.

Blodomloppet blir därför ett extra viktigt arrangemang för blodcentralen, som finns på plats under dagen för att kunna rekrytera nya givare.

– Nu hoppas vi på en stor härlig folkfest. Som deltagare i Blodomloppet är du en vinnare på flera olika sätt. Du visar att du bryr dig om din egen och andras hälsa och du hjälper till att sprida och uppmärksamma vikten av blodgivning och blodets betydelse samtidigt främjar det din hälsa. Alla kan delta, yngre och äldre och man behöver inte ens vara blodgivare, säger Anna-Karin Norrman, enhetschef på GeBlod i Västra Götalandsregionen.

Det går att delta i Blodomloppet genom att springa eller promenera antingen fem eller tio kilometer. Dessutom arrangeras Lilla Blodomloppet för barn upp till tolv år för första gången, och avgörs på en sträcka på 1300 meter.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vän     Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.