Elscooterföretag lockade toppolitiker till Partille


Denny Bågenholm 2022-09-07

Merhan, Pär och Shiva under mötet på Just Green i Partille.
Bild:Denny Bågenholm
Merhan, Pär och Shiva under mötet på Just Green i Partille.

Per Holmgren var inponerad över den stabila och välbyggda elscootern.
Bild:Denny Bågenholm
Per Holmgren var inponerad över den stabila och välbyggda elscootern.

All sammansättning sker i företagets lokaler i Brodalen. Två gånger har man byggt ut sedan starten.
Bild:Denny Bågenholm
All sammansättning sker i företagets lokaler i Brodalen. Två gånger har man byggt ut sedan starten.

PARTILLE | Sedan starten 2017 har familjeföretaget Just Green sålt hundratals elscootrar till företag inom offentlig och privat sektor runt om i landet. Ryktet har spridit sig ända till Bryssel och EU-parlamentarikern Pär Holmgren (Miljöpartiet) passade på att besöka Partille under valturnén.
– Jag har kört elscooter sedan 2008 och utvecklingen de senaste åren har gått i rasande fart, säger den tidigare SVT-meteorologen.

Familjeföretaget Just Green drivs av Merhan och Shiva Ardali som ligger i Brodalen, Partille. De importerar grundplattor från Kina som man med hjälp av lokala företag runt om i Västsverige förbättrar och anpassar till kunderna. Varje elscooter besiktigas på bilprovningen. Den laddas enkelt i vanliga eluttag och har en räckvidd på 10 mil och går att specialanpassa för hemtjänsten eller andra förvaltningar i kommunen. Företaget önskade att de kunde flytta hela produktionen till Sverige.

– Vi har varit i kontakt med kommunala förvaltningar i Partille och andra kommuner flera gånger men det slutar ofta med att det blir problem i upphandlingsfasen. Hade vi kunnat samarbeta mer lokalt hade vi även kunnat lämna Kina och tillverka hela elscootern i Sverige, men i dagsläget är vi en för liten aktör även om vi är störst i Sverige med den här typen av produkt, säger Shiva Ardali.

Pär Holmgren är ute på en valturné och har tillfälligt lämnat sin arbetsplats i Bryssel för att hjälpa Miljöpartiet inför valet. Han är själv en inbiten skoteråkare sedan 15 år tillbaka.
– När jag köpte min första scooter så var det knappt någon som visste vad det var och kvaliteten var bedrövlig, men det har blivit mycket bättre och nu är jag inne på min tredje scooter och Just Greens variant tycker jag verkar väldigt intressant, den är stabil med sina tre hjul och håller väldigt hög kvalité.

– För tio år sedan så tog jag och en kompis och körde 250 mil genom landet från Haparanda till Ystad med elscooter och hade konserter för att bevisa att det går att åka klimatsmart. Det blev uppmärksammat i både TV och radio, säger Pär som lämnade SVT och arbetet som meteorolog för att bli politiker.

Numera sitter han i miljöutskottet, transportutskottet och jordbruksutskottet som EU-parlamentariker i Bryssel där han har gjort tre av fem år under sin första mandatperiod.

Funderar du på att kandidera för en ny period när denna tar slut?
– Det är osäkert, för det är tidskrävande att sitta i Bryssel. Både jag och Alice Bah Kuhnke flyger inte och det kräver mycket planering för att åka tåg. Vi hinner inte heller åka hem under helgerna då det tar för lång tid. Tidigare har det gått nattåg genom Tyskland men det har de slutat med, vi hoppas att det ska bli en förändring snart. Vi är de enda i hela Bryssel som åker tåg och det krävs lite arbete för att värna sina värderingar, men det är väldigt viktigt.

– När jag hör Just Greens försök att få till avtal med olika kommuner är det märkbart att det finns en onödig tröghet när det gäller upphandlingar. Det borde vara enklare för miljösmarta företag att få till samarbeten med kommunala företag för att visa invånarna att det går att vara miljösmart. Det är ju för allas bästa och omställningen måste gå snabbare.

– Vi försöker även få till kortare djurtransporter och att man ska handla lokalt för att stötta företag och bönder. Det är viktigt för oss att man inte gör det svårare för vanliga människor att leva miljövänligt utan att det ska löna sig att göra det, säger Pär Holmgren innan färden går vidare mot Härryda i en Tesla med orden “fuck Putin” på kofångaren.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän     Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.