Björn Söderberg - en originell man


Denny Bågenholm 2022-05-17

Björn Söderberg ställer ut på Kulturum i Partille Centrum, du kan se hans konst \
Bild:Denny Bågenholm
Björn Söderberg ställer ut på Kulturum i Partille Centrum, du kan se hans konst "Brut Art" fram till 28 maj.

Och en väldig ängel jag hörde ropa i höga sky \
Bild:Denny Bågenholm
Och en väldig ängel jag hörde ropa i höga sky "Vem är värdig att öppna bokrullen och bryta sigillet av bly".

The hours of folly are measured by the clock, but the wisdome no clock can measure.
Bild:Denny Bågenholm
The hours of folly are measured by the clock, but the wisdome no clock can measure.

Till mitten hunnen på min levnads vandring hade jag i dunkel skog gått vilse... Men som jag kom till till mitten av en kulle lyfte jag blicken och fann bergets skuldror. Men plötsligt såg jag Leopard komma mot mig ocg en varginna som trots mager syntes dräktig av all världens lystnad.
Bild:Denny Bågenholm
Till mitten hunnen på min levnads vandring hade jag i dunkel skog gått vilse... Men som jag kom till till mitten av en kulle lyfte jag blicken och fann bergets skuldror. Men plötsligt såg jag Leopard komma mot mig ocg en varginna som trots mager syntes dräktig av all världens lystnad.

Björn har hunnit med mycket i sitt 76-åriga liv, men målandet har alltid kommit tillbaka som en försmådd älskarinna.
Bild:Denny Bågenholm
Björn har hunnit med mycket i sitt 76-åriga liv, men målandet har alltid kommit tillbaka som en försmådd älskarinna.

PARTILLE | Lokalpressen stämmer träff med konstnären på Kulturum där Björn ska ha sin utställning med akrylmålningar i genre *Art Brut som betyder “Särlingskonst” vilket både sätter epitet på konsten men även på Björn Söderberg.

Björn ser ut som en hipster på riktigt, hade de unga män som kämpar för att få till den rätta looken träffat Björn hade de rakat sig, tagit av sig mössan och lämnat walkover. Han hälsar med fast hand, fast blick och en chosefri stil och det märks inte att han är 76 år fyllda. Innan vår timme är över har vi pratat om sjöfart, gruvor i mellanöstern, klosterliv, mentalsjukhus, gud och en massa annat. Björn har hunnit med det mesta mellan himmel och jord.

Berätta om vem du är?
– Jag heter Björn Söderberg och jag kommer från lite överallt. Född i Halmstad, bott i Västerås, Uppsala, Stockholm, Newcastle i England och ett halvår i Israel. Sen var jag till sjöss under många år som telegrafist för Handelsflottan. Jag var ute tre månader i stöten som jag varvade med arbete iland även det på Johnsonlinjen som telegrafist.  Yrket försvann på 90-talet och jag kommer inte ihåg alla korta och långa idag, men det sitter nog kvar om jag får lite tid på mig. Man fick nöta in sånt på sjöbefälsskolan i Stockholm så det finns kvar om det skulle behövas, säger björn och skrattar.

Vi glider över till måleriet igen men hamnar raskt in på att Björn har varit på **klostret i Jonsered i 24 år men inte som munk.
– Nej för jag har barn och varit gift och då får man inte bli munk. Jag stack till England som 17-åring för att bli munk. Men när jag kom dit så träffade jag min mentor, en Amerikansk präst och munk som berättade för mig att “jag är hemskt ledsen men jag ska lämna munklivet för jag har träffat en flicka i Paris och ska gifta mig” så då blev det inget med det, kanske lika bra för annars hade jag fastnat i munklivet,  fortsätter Björn.

Sen flyttade Björn till Uppsala och pluggade teologi för att bli präst, men istället gifte han sig och skaffade barn. I samma period började han måla. Sen börjar berättelsen slira lite igen och vi byter ämne.
– Jag har en praktisk utbildning på sjöbefälsskolan, sen universitetsutbildning i Uppsala så jag har gjort mycket olika saker. Jag började som vårdare på ett ungdomspsyk när jag jag var 15 år vilket ledde till att jag blev intagen istället, från personal till patient. Jag kan det mesta om psykofarmaka, både med att ge och att ta, säger björn med ett brett leende.

Åter till måleriet.
– Jag började som sagt i tonåren. Efter skilsmässan i uppsala hade jag delad vårdnad om min son. Jag ordnade upp mitt liv, började pluggade och skaffade körkort. Då började jag måla igen och hade utställning på ett känt galleri i Uppsala som heter ***Kavaletten.

Björn slutade måla, flyttade till Israel och gifte sig med en ny tjej, det slutade också med skilsmässa. I mitten av 80-talet mådde Björn väldigt dåligt både fysiskt och psykiskt, han var beroende av starka mediciner och kände att livet behövde förändras. Förändringen blev klostret i Jonsered, där han var under  24 år, fram till 2008. Då återvände Björn till måleriet.

Nu är han en glad pensionär som målar, snackar med människor och njuter av livet. När han får frågan om vad han ska göra framöver så funderar han lite och avslutar intervjun med “jag kanske ska mata duvor på en bänk, det verkar trevligt”

Att Anna Wahlgren har skrivit en bok om Björn som heter “utan dig” kan vi inte faktakolla, ej heller att han ska ha umgåtts en hel del med Sara Danius. Men ju mer man pratar med Björn desto mer fascinerad över hans livsöde blir man. Det kanske blir en bok i framtiden, inget verkar omöjligt, det finns en förlaga på gång som heter spridda skurar.

Utställningen i Kulturum fortsätter fram till 28 maj och är väl värd ett besök.

*Särlingskonst är en konstterm, ibland synonym med folkkonst eller självlärda konstnärer, för att beskriva konst som görs av personer utan formell konstnärlig utbildning och som inte har någon kontakt med det etablerade konstlivet, eller som aktivt valt att stå utanför. På franska skapade den franske konstnären Jean Dubuffet begreppet L'art brut (den råa konsten) för att beskriva denna typ av konst. Dubuffet fokuserade dock främst på konst skapad av mentalsjuka patienter. På engelska skapade konstkritikern Roger Cardinal 1972 den engelska synonymen outsider art.

**Franciskanklostret i Jonsered. Är sex bröder under eviga löften, och en broder under tidsbundna löften, som lever samlade i en kommunitet på Franciskusgården i Jonsered. Franciskusgården är en trevåningsbyggnad av tegel som tjänar både som konvent och gästhus.

***Kavalett är ett arbetsredskap för modellering och skulpturarbete. En kavalett är motsvarigheten till ett staffli för tredimensionella objekt och består av ett stativ och en roterbar arbetsplatta. Stativet utgörs av tre ben eller en fotplatta, att placeras på golv eller marken alternativt på bord eller arbetsbänk.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_euTipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.