Anders Tolergård gillar att det är “skitgammaldags” att spela teater


Jonas Bengtsson 2023-12-06

”Sju skådespelare är en ganska stor ensemble för att vara en frigrupp. Det är kul när man är många, man blir som ett fotbollslag för man behöver spela ihop för att det ska funka”, säger Anders Tolergård (nere i mitten).
Bild:Lina Ikse
”Sju skådespelare är en ganska stor ensemble för att vara en frigrupp. Det är kul när man är många, man blir som ett fotbollslag för man behöver spela ihop för att det ska funka”, säger Anders Tolergård (nere i mitten).

KULTUR & NÖJE | Mångsysslaren Anders Tolergård har många järn i elden. Dels är han aktuell med ett EP-släpp och som bildkonstnär. Men när Lokalpressen träffar honom riktas strålkastarljuset främst på skådespeleriet – då han bland annat spelar pappa och djurparksvakt i teaterföreställningen "Det blåser på månen".

– Det är kul att variera sig, säger Jonseredsbon.På Masthuggsteatern i Göteborg spelas just nu "Det blåser på månen" – en föreställning som baseras på skotske författaren Eric Linklaters barnboksklassiker från 1944. Handlingen kretsar kring en engelsk familj med två barn som är strikt hållna. Andra världskriget är väldigt påtagligt på den här tiden, vilket märks genom att pappan (spelad av Anders) är militär och tvingas rycka ut till Bombardiet där diktatorn Hulahu har startat ett krig.

Innan pappan ger sig av säger han till döttrarna att ”det blåser på månen” och att Dina och Dorinda därför måste uppföra sig, ”för annars blåser en ond vind in i hjärtat”. Pjäsen tar bland annat upp vad som är rätt eller fel och att det faktiskt kan bli rätt ibland även om man gör fel – som när de två döttrarna ger sig ut på ett äventyrligt räddningsuppdrag för att hämta hem sin tillfångatagna pappa. Med sig på det fantasifulla och spännande äventyret har de Gido Gitarr, Guldpuman och Silverfalken.

– Pjäsen är minst sagt i samklang med tiden vi lever i nu, så jag tror och hoppas att den kan bli en hjälp för pedagoger, lärare och även föräldrar för den delen. Om hur man kan prata med sina barn om krig, säger en småsvettig och ombytt Anders Tolergård en halvtimme efter en avslutad skolföreställning.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.