Nu startar årets hyresförhandlingar i Partille och Lerum


Denny Bågenholm 2023-12-05

Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 12 procent. Ett krav som Hyresgästföreningen tycker är helt orimligt.
Bild:Arkivbild / Denny Bågenholm
Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 12 procent. Ett krav som Hyresgästföreningen tycker är helt orimligt.

PARTILLE | Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Partille och Lerum. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 12 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt.

 

Fastighetsägarna påkallar idag hyresförhandlingar i Lerum och Partille, och yrkar att hyran höjs med 12 procent under nästa år. Yrkandet baseras på den gemensamma vägledningen som tagits fram tillsammans med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta. Förhandlingen omfattar 440 lägenheter i Lerum och 311 lägenheter i Partille.

Inom ramen för den så kallade trepartsmodellen är Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna överens om vilka faktorer som ska ligga till grund för att beräkna kostnadsutvecklingen för att äga och förvalta hyresrätter. De senaste tre åren har kostnaderna, enligt modellen, ökat med 14 procent.

– Hyran måste utvecklas i takt med kostnaderna. Både branschen och hushållen är hårt pressade, men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder som bidrar till trivsel och nöjdhet, säger Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR.

En boende i en normalstor bostadsrättstrea har under det senaste året inte sällan sett sina boendekostnader öka med 8 000 kronor i månaden. Motsvarande för en hyresrätt, med årets yrkande, ligger på cirka 800 kronor. 

– Jämfört med andra upplåtelseformer är kostnadsökningen betydligt lägre för hyresrätter. För de hyresgäster som befinner sig i en väldigt ansträngd ekonomisk situation måste det finnas ett starkt socialt skyddsnät, till exempel behöver bostadsbidraget utvecklas och moderniseras, säger Rikard Ljunggren. 

Även om förhandlingarna förväntas bli tuffa hoppas Fastighetsägarna att årets förhandlingar kan bli klara snabbare än tidigare år. Bakgrunden är de tidsfrister och den tvistelösning som sedan årsskiftet införts och som nu kan tillämpas för första gången i händelse att parterna inte kommer överens. Därtill finns en vägledning för förhandlingarna som parterna gemensamt utarbetat skriver Fastighetsägarna GRF i en pressrelease.

Hyresgästföreningen håller inte alls med Fastighetsägarna.

Från 1 april 2024 vill Fastighetsägarna GFR höja hyran med 12 procent för hyresgäster i Partille och Lerum. Ett krav som Hyresgästföreningen tycker är helt orimligt.

Hyresförhandlingarna rör cirka 470 hushåll i Lerum och cirka 430 hushåll i Partille som bor hos privata fastighetsägare som branschorganisationen Fastighetsägarna GFR företräder i hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.

– Det är ett helt orimligt krav som inte tar hänsyn till hyresgästerna som har drabbats hårt av den ekonomiska situationen med ökade kostnader, säger Tony Petrov, förhandlare på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Både 2023 och 2024 års hyresförhandlingar har präglats av ett tufft ekonomiskt läge med hög inflation och ökade levnadskostnader. 2023 tog hyresgästerna ett stort ansvar och hyreshöjningen blev också den högsta på 30 år.

– Fastighetsägarna behöver nu ta ett större ansvar. Fastighetsägarna har haft en lång period av väldigt lönsamma tider bakom sig och kan inte förvänta sig att hyresgästerna nu ska stå för hela notan när kostnaderna ökar, säger Tony Petrov.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.