Vov vilken show!


2023-01-05

Nina Roeger och Birgitta Forstén med teaterhundarna Moster och Queenie.
Bild:Hanna Uhlin
Nina Roeger och Birgitta Forstén med teaterhundarna Moster och Queenie.

Hundarna uppför sig nästan som människor, de riktiga fyllehundarna Aston och Kummin går loss i hundbaren.
Bild:Hanna Uhlin
Hundarna uppför sig nästan som människor, de riktiga fyllehundarna Aston och Kummin går loss i hundbaren.

Tollaren Aston in action.
Bild:Hanna Uhlin
Tollaren Aston in action.

Varje år sätter Hundakademin upp en hundversion av någon av de klassiska sagorna under My Dog-mässan. I år är det ”Askhunden” som gäller.
Bild:Hanna Uhlin
Varje år sätter Hundakademin upp en hundversion av någon av de klassiska sagorna under My Dog-mässan. I år är det ”Askhunden” som gäller.

Efter två års uppehåll är Hundakademins hundteater tillbaka på My Dog-mässan i Göteborg. Under trettondagshelgen bjuder den fyrbenta ensemblen på en fartfylld show som alltid brukar dra fulla läktare. Lokalpressen hälsade på under genrepet av föreställningen ”Askhunden”.

 

Efter två års pandemiuppehåll drar nu hundmässan My Dog igång i Göteborg. Hundakademin, som bland annat driver hunddagis och nyligen öppnade ett nytt vovvedagis i Öjersjö, är också tillbaka med sin populära hundteater.

Lokalpressen hälsade på under genrepet av årets teaterföreställning ”Askhunden” som spelas av sju bepälsade skådespelare som verkligen inte verkade slita hund. Svansarna viftade i takt när hundarna sprang ut på scenen till tonerna av Miss Li. Under den drygt 20 minuter långa showen hinner Askhunden, spelad av australian shepherd-stjärnan Moster, och hennes medskådisar med såväl avancerade konster som dans och samspelt interagerande – allt med hundraprocentig scennärvaro.

Föreställningarna drivs framåt av tv-profilen och Lerumsbon Bosse Carlssons berättarröst, precis som de gjort de senaste tio åren. Regissören Nina Roegner berättar att hon fick idén att sätta upp en hundteater när hon läste sagor för sina tvillingsöner för drygt 16 år sedan.

– Jag läste mycket sagor och såg framför mig hur hundar skulle kunna spela rollerna. Först var det ingen som nappade på idén, men Birgitta [Forstén, reds. anm.] är också en jasägare så vi började träna och satte upp urpremiären av Dummerjöns på My Dog 2008. Det blev otroligt uppskattat, säger initiativtagaren som även driver Hundakademin.

Läktarna runt finalringen brukar vara fullsatta när Hundakademin showar loss, och publikens gensvar ledde även till en inbjudan till tävlingsprogrammet Talang 2020. En besökare har till och med skrivit en bok om Birgitta Forsténs skådespelade hund. Men syftet med föreställningarna är inte att imponera på publiken.
– Vi gör det här för att inspirera och visa på hundarnas behov av stimulans. Vi alla har hundar som inte ligger på sofflocket utan kommer och säger att de vill hitta på saker. Hundarna tycker att det är roligt att arbeta och det syns väldigt tydligt i teatern, säger Nina Roegner och får medhåll av kursledaren Birgitta Forstén som också varit med sedan premiären:
– Många förknippar kanske hundträning med pekpinnar och tråkigheter. Med det här konceptet vill vi visa att det kan vara roligt att träna hundar. Och vi har väldigt kul, både människor och hundar.

Kan alla hundar bli teaterhundar?
– Det skulle jag säga. Har du kunskapen och tiden så kan alla hundar bli teaterhundar. Men det är också en viktig aspekt att vardagslydnaden fungerar, för det handlar inte bara om trickträning.
Birgitta Forstén fyller i:
– Det är också en inlärningsfråga och vi jobbar med positiv pedagogik där vi inte säger fy och nej till våra hundar. Istället får de göra om det tills det blir rätt, och då kommer belöningen. Hundarna vill också ha sin lön och det är både lammfärs, smör, lever, mjukost och annat gott som vankas. Det är inga konstigheter.

Hundteatern uppträder på My Dog klockan 13.30 varje mässdag.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.