Under ytan med Nordkaparen


Denny Bågenholm 2024-08-29

<span id=\
Bild:Denny Bågenholm
Nordkaparen ligger förtöjd bredvid Jagaren Småland, idag marinhistoria, då de två dödligaste vapnen Sverige hade på 60-talet.

<span id=\
Bild:Denny Bågenholm
Samuel Lynch är lagom lång för en ubåt när han visar aktern på båten med officerarnas kojer. Ubåten var igång dygnet runt vilket gjorde att man delade koj med den som var i tjänst.

<span id=\
Bild:Denny Bågenholm
Kabyssen var inte många kvadratmeter stor och här skulle en ensam kock brassa käk till den 37 man stora besättningen fyra gånger per dag. Dessutom ska kocken idag på en svensk ubåt vara utbildad sjukvårdare och kunna hjälpa till om någon skadar sig.

<span id=\
Bild:Denny Bågenholm
Torpederna låg som i ett revolvermagasin och styrdes med koppartråd och kunde manövreras med stor precision. Framdrivningen skedde med hjälp av ånga, då eld hettade upp havsvatten som drev propellern.

<span id=\
Bild:Denny Bågenholm
Telefonbojen på däck kom aldrig till användning i en nödsituation. Däremot var situationen annorlunda för HMS Ulven, som sänktes av en mina utanför Marstrand 1943. När telefonbojen hittades med en avbruten kabel, bekräftades det att Ulven hade gått förlorad i Sveriges första och hittills enda ubåtskatastrof.

<span style=\
Bild:Denny Bågenholm

Fartygschefen hade en enskild hytt och möjlighet att stänga om sig. Någon svit rörde det sig dock inte om.



<span style=\
Bild:Denny Bågenholm

Styrningen av en ubåt liknar i stor utsträckning den på ett flygplan. Båda fordonen rör sig kring tre axlar, och dessutom är kontrolltornet i ubåten utformat på samma sätt som i ett flygplan. Förutom manuell styrning var Nordkaparen även utrustad med en autopilot. Däremot hade man ingen sikt framåt när ubåten var i undervattensläge.



Ubåtar är inte något för långa människor med klaustrofobi eller mysofobi, det vill säga bacillskräck. Med lite tur kunde du få duscha en gång per resa i kallt havsvatten, men bara om dina 37 kamrater ombord tyckte att du luktade för mycket.

 

Under hösten 2022 upptäckte Strålsäkerhetsmyndigheten joniserande strålning i den självlysande tejpen ombord, vilket ledde till ett tillfälligt besöksförbud på ubåten. Våren därpå öppnades den återigen för besök, och Lokalpressen fick möjlighet att utforska den 70 meter långa ubåten på djupet.

Nordkaparen byggdes av Kockums Mekaniska Verkstad 1959 och sjösattes 1961. När hon byggdes var hennes akterskepp annorlunda än tidigare svenska ubåtar, eftersom den var mycket mer strömlinjeformad och utrustad med korsroder. En annan utmärkande egenskap var att hon istället för dubbelpropellrar hade en stor, långsamtgående propeller, vilket gjorde henne betydligt tystare än sina föregångare.

Samuel Lynch, som arbetar på Maritiman, vet allt om ubåten som tillhör Drakenklassen. Namnet kommer från Nordkaparen, en rätvalsart som kan bli upp till 18 meter lång.

– Det är faktiskt ganska passande. Den dyker ner, kommer upp för att ta luft och dyker sedan ner igen. Ubåten har några finesser som vi lånade från tyskarna, som var ledande inom ubåtsteknik under andra världskriget, berättar han.

– Det första man ser när man tittar på tornet är två långa rör som slutar med något som liknar stora filter. Det är helt enkelt en snorkel, som kan verka simpel men möjliggör för ubåten att vara nästan helt nedsänkt och ändå få in luft. Det gör att man kan andas under vattnet, säger Samuel och fortsätter:
– Snorkeln har fler fördelar. Den gör det möjligt att köra med dieselmotorerna och samtidigt ladda batterierna till elmotorerna. Dessutom blir ubåten mycket mindre synlig med bara en liten del som sticker upp ur vattnet.

Batterierna ombord väger 130 ton, men trots detta förbrukades deras energi snabbt. Vid låg fart kunde ubåten klara sig omkring fyra dagar under vatten. Vid full fart, 17 knop, klarade den maximalt några timmar i undervattensläge.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.