Rekordmånga klappar säljs vidare efter jul


Hanna Uhlin 2022-12-28

Både nya och gamla klappar säljs på internet efter jul.
Bild:Freepik
Både nya och gamla klappar säljs på internet efter jul.

Varje år säljs stora mängder julklappar vidare i mellandagarna. Efter julhelgen 2022 säljs det nu mer än någonsin enligt Tradera som ser positivt på ökningen.

– Det är glädjande att fler väljer att sälja vidare istället för att slänga, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.


 

Redan vid Kalle Anka märker andrahandsmarknaderna av ett ökat försäljningstryck. Och i år verkar intresset för att sälja vidare julklappar vara större än någonsin. Tradera, som är Sveriges största onlinemarknad, uppskattar att det redan sålts 24 procent fler oönskade julklappar i år jämfört med förra året. I ett pressmeddelande drar Tradera slutsatsen att den ökade försäljningen är en effekt av att många svenskar fått en sämre ekonomi till följd av den rådande lågkonjunkturen. I topp på listan över julklappar som säljs vidare återfinns bland annat kläder, leksaker, hushållsartiklar och hemelektronik.

– Dagarna efter julafton är det lätt att lockas av mellandagsrean för att fynda nya kläder och teknikprodukter. Men andrahandsmarknaden är ett utmärkt tillfälle att både vara snäll mot både planet och plånbok och bidra till hållbar konsumtion. Dessutom är mycket av det som säljs vidare efter jul i nyskick, säger Traderas presschef Sofia Hagelin.

Färsk statistik visar att det är lego, toppar och tröjor, barnkläder, klänningar, porslin, parfymer och konsolspel som går allra bäst i år. Andrahandsmarknaden för teknik har också vuxit stort på Tradera. Den utvecklingen drivs på av en ökad försäljning av spelkonsoler, läsplattor, dataspel och bärbara datorer.


– Många har fått en ny läsplatta, dator eller spelkonsol i julklapp och då åker den gamla ut på andrahandsmarknaden. Det är glädjande att allt fler väljer att sälja vidare sina saker istället för att slänga dem. Ökningen vi ser är ett bra steg mot en helt nödvändig omställning till cirkulär konsumtion, säger Sofia Hagelin.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.