Pappa - i sista sekunden


Denny Bågenholm 2023-11-12

Glöm inte fars dag som firas hela söndagen.
Bild:Unsplash
Glöm inte fars dag som firas hela söndagen.

På söndag (idag) är det dags att fira pappa då det är fars dag. En dag som får stå lite i skymundan till mors dag som är 26 maj. Kanske inte så konstigt då vädret då är bättre och mamma alltid blir glad över en blombukett.

 

Att fira pappa i mörkaste november är inte alltid det enklaste men precis som våra mammor blir pappor precis lika glada för presenter. Det är ett utmärkt tillfälle att visa sin tacksamhet till de fantastiska papporna i våra liv – vare sig de är biologiska, adoptiva, mentorer eller andra fadersfigurer.

Vad ska du nu ge din pappa om du är ute i sista sekunden? Lokalpressen frågade på redaktionen efter bra förslag då det finns både små och stora barn hos oss och alla har vi själva gjort en smörkniv eller en teckning till våra egna föräldrar när vi var små.

Mindre barn:
En teckning från förskolan, en blöt puss och en stor kram kommer man långt med. Ta hjälp och duka fram en söndagsfrukost gärna tillsammans med en rykande färsk Lokalpressen.

Skolbarn:
Strumpor eller kaffemuggar funkar alltid tillsammans med något fint från slöjden. Är du ute i sista sekunden så är frukost alltid uppskattat. Föreslå sedan lite sällskapsspel eller en fika på stan. Eftersom du inte tjänar egna pengar så låt pappa betala, han tycker nog det är sällskapet som är viktigast.

Vuxna barn:
Bjud pappa på en god middag, hemma eller på restaurang. Hälsa på honom och ta med ett kul spel, det viktigaste är att han får en stor kram. Glöm inte att ta en stund att verkligen berätta för din pappa hur mycket han betyder för dig.

Låt oss tillsammans göra denna fars dag till en minnesvärd och hjärtlig firande för alla pappor!

Fakta - En historisk resa från USA till norden

Fars dag, en högtid som idag är en självklar del av många människors liv, har en intressant och ganska okänd bakgrund. Dess rötter sträcker sig tillbaka till 1910-talets USA, där en kvinna vid namn Sonora Smart Dodd från Spokane, Washington, tog initiativet att hedra fäder. Dodd ville uppmärksamma sin egen far, William Smart, en man som ensam uppfostrade henne och hennes fem syskon på en farm i Washington, efter att deras mor avlidit i barnsäng.

Denna personliga hyllning växte snabbt till en nationell rörelse. Redan 1924 fick idén officiellt erkännande från president Calvin Coolidge, men det var inte förrän 1966 som president Lyndon B. Johnson formellt instiftade den tredje söndagen i juni som fars dag över hela USA.

Fars dag firades för första gången den 19 juni 1910 i just Spokane, och traditionen spred sig sedan över Atlanten till Sverige 1931. Ursprungligen firades fars dag i juni även i Norden, men för att skapa en bättre balans med mors dag flyttades firandet i de nordiska länderna (utom Danmark) och Estland till den andra söndagen i november. Detta beslut fattades 1949 efter initiativ från det nordiska handelssamfundet och en särskild kommitté som arbetade för att sprida kännedom om dagen.

Även om fars dag inte vann lika omedelbar och bred popularitet som mors dag, började detta förändras under 1970-talet. Det var under denna tid som samhället började betona faderns roll i familjen mer, vilket ledde till att fars dag fick en ökad uppskattning och firades mer allmänt.

Idag är fars dag en betydelsefull högtid i många länder, en dag då vi hedrar och visar uppskattning för fäder och fadersfigurer. Denna resa från en kvinnas önskan att hedra sin far i en liten stad i USA, till en internationellt erkänd dag, är en berättelse om kärlek, respekt och familjens betydelse.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.