Dags för Gustav Adolfsbakelse


Denny Bågenholm 2023-11-06

Historien om Gustav Adolfsbakelsen börjae i Göteborg i början av det förra seklet när Carl Bräutigam skapade en svensk variant av en tysk klassiker.
Bild:Dall E
Historien om Gustav Adolfsbakelsen börjae i Göteborg i början av det förra seklet när Carl Bräutigam skapade en svensk variant av en tysk klassiker.

Idag äts Gustav Adolfsbakelsen för att hedra minnet av kung Gustav II Adolf, som var Sveriges kung från 1611 till 1632.

 

Traditionen med att äta bakelsen började i Göteborg i början av 1900-talet och har sedan spridit sig till andra delar av Sverige. Gustav Adolf dog den 6 november 1632 under slaget vid Lützen under trettioåriga kriget, och det är på denna dag som bakelsen traditionellt äts.

Det är inte omöjligt att traditionen att äta bakelsen startade just den 6 november 1909 av konditorn Carl Bräutigam på konditoriet Bräutigams i Göteborg. Han hade fått idén av en gammal tysk tradition där man åt bakverk på helgondagar där man gjorde en bakelse med citron- eller chokladgrädde varvat med sockerkaka och toppat av en kungasilhuett.

Fakta - Gustav II Adolf
Han var även känd som Gustav Adolf den Store (Gustavus Adolphus the Great), född 9 december 1594, och var kung av Sverige från 1611 fram till sin död, 6 november 1632. Han är mest känd för sin roll som en av de mest framträdande kungarna under den svenska stormaktstiden samt som en ledande aktör i Trettioåriga kriget.

Hans regeringstid kännetecknas av flera viktiga händelser:

Han moderniserade den svenska armén och är ofta känd som en av de tidiga användarna av kombinerade vapentaktik i fält, vilket innebär en balanserad användning av infanteri, kavalleri och artilleri.

Gustav II Adolf hade en avgörande påverkan på krigföringen under sin tid och anses av många vara en av de största militära befälhavarna i historien. Under hans ledning expanderade Sverige sitt territorium betydligt genom framgångsrika krig, vilket bidrog till landets status som en europeisk stormakt.

Han stödde även reformationen och protestantismen i Europa, vilket gjorde honom till en viktig figur för protestantiska länder under Trettioåriga kriget.

Gustav II Adolf är även ihågkommen för sina administrativa reformer inom det svenska riket, inklusive utvecklingen av ett mer centralt styrt statsskick och förbättringar av lagar och utbildning.

Gustav II Adolf dog i slaget vid Lützen, vilket gjorde honom till en hjältefigur både under och efter sin tid. Hans dödsdag har sedan dess blivit en minnesdag i Sverige, där Gustav Adolfsbakelsen är en del av firandet. Han tillträdde som kung endast 17 år gammal och dog vid 38 års ålder efter att ha träffats av flera kulor, slag och stick.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.




Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.