Undvik fallgroparna under Black Friday


Denny Bågenholm 2023-11-22

Det är lätt att falla för frestelsen när de röda realapparna kommer upp på Black Friday, men kolla så inte butikerna smughöjt priserna innan.
Bild:Freepik
Det är lätt att falla för frestelsen när de röda realapparna kommer upp på Black Friday, men kolla så inte butikerna smughöjt priserna innan.

När höstens kampanjer som Black Friday och Cyber Monday närmar sig, lockas många av de sänkta priserna. I tider av ekonomisk osäkerhet är dessa rabatter en chans för många att investera i nödvändigheter som vitvaror och elektronik. Men se upp, det finns flera fallgropar.

 

Black Friday, som infaller i slutet av november, är en period då många konsumenter lockas av erbjudanden och kan hamna i fällan att köpa mer än planerat. Enligt en Novus-undersökning från Familjens Jurist är det en vanlig missuppfattning att det alltid finns 14 dagars ångerrätt, vilket inte stämmer. Ångerrätten gäller enbart för distansköp, så som webbköp, inte för köp i fysiska butiker. Detta understryker vikten av att vara medveten om olika returpolicys.

En ny lag kräver att e-handlare visar det lägsta priset de haft under de senaste 30 dagarna för reavaror. Trots detta försöker vissa butiker kringgå lagen genom att höja priserna innan Black Friday, vilket kan leda till mindre förmånliga köp. Konsumenter uppmanas att granska prishistorik på jämförelsesajter för att säkerställa att rean verkligen är ett bra erbjudande.

Oscar Coronel, senior jurist och kompetensansvarig inom konsumenträtt på Familjens Jurist, delar viktiga råd inför Black Friday:

Känn till skillnaderna mellan köp på nätet och i butik: Onlineköp har alltid 14 dagars ångerrätt, medan fysiska butiker inte juridiskt sett behöver erbjuda ångerrätt.

Varans typ kan påverka ångerrätten: Vissa varor, som hygienartiklar med bruten plombering eller livsmedel, är undantagna från ångerrätten.

Fråga butiken om deras returpolicy: Fysiska butiker har ofta egna returpolicys, så det är viktigt att dubbelkolla dessa för att undvika missförstånd.

Dessa tips kan hjälpa dig att navigera genom Black Fridays fallgropar och göra mer genomtänkta köp. Tänk på att det bästa sättet att spara pengar är att inte köpa något alls.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.