Hållbara recept i mästerkockens nya kokbok


Jonas Bengtsson 2023-07-24

Hösten 2022 vann Louise Johansson “Kockarnas kamp”. Elva år tidigare, 2011, vann hon den första säsongen av “Sveriges mästerkock”.
Bild:Martina Ankarfyr och Anna Larsson
Hösten 2022 vann Louise Johansson “Kockarnas kamp”. Elva år tidigare, 2011, vann hon den första säsongen av “Sveriges mästerkock”.

“Musslor & morötter” är titeln på Louise Johanssons nya kokbok – som även innehåller fest- och vardagsrecept med grönkål, blomkål, äpple, pumpa och sill.

– Det är sju av Sveriges mest hållbara råvaror, säger den nyblivna “Kockarnas kamp”-mästaren


 

Louise Johansson slog igenom 2011 när hon vann den första säsongen av “Sveriges mästerkock”.
– Det blev en inträdesport in i branschen och jag fick då möjlighet att skriva min första kokbok. Samtidigt fick jag även väldigt många roliga förfrågningar efter det och det var också då jag startade mitt företag, säger Louise som nuförtiden arbetar som frilansande kock och matstylist.

Hon har därefter arbetat på flera olika restauranger och skrivit ytterligare en kokbok samt gått till final och blivit trea i “Årets kock”. I höstas tävlade hon i matlagning ännu en gång – och vann “Kockarnas kamp” på TV4.
– Det var sjukt kul att vinna, för det var en otrolig vändning. Jag kände mig ganska mör på slutet för jag var ju med i såsduellen där i ladan, där man riskerade att åka ut, fyra gånger men klarade mig varje gång, säger Louise som är uppvuxen utanför Kungälv men nuförtiden bor i Kålltorp.

Vårens projekt har handlat om att släppa nya kokboken “Musslor & morötter” som är den tredje i ordningen för Louise.
– Boken är baserad på sju av Sveriges mest hållbara råvaror. Jag har hört mig för både hos grossister, grönsakshandlare och läst forskningsstudier kring vilka råvaror vi har gott om här och vad som är bra att äta, och så blev det helt enkelt ett urval kring vad jag tycker är roligt att laga mat på.

BOKEN INNEHÅLLER CIRKA 70 recept fördelat på de sju kapitlen “morötter”, “svartkål och grönkål”, “musslor”, “blomkål och broccoli”, “äpple”, “pumpa” samt “sill och strömming”.
– Det var tio år sedan förra boken kom, sedan dess har jag lagat en hel del mat och samlat på mig många recept. Och även hittat min egen stil. Jag varierar med både husmanskost och trendiga rätter, men det som ligger mig varmt om hjärtat är hållbarhet och där tycker jag att vi kockar behöver ta ett stort ansvar i frågan vad som ska ätas till middag, säger Louise och fortsätter:
– Samtidigt vill jag inte skriva någon på näsan utan det ska vara lustfyllt och inspirerande att laga mat.

Hur väl följer du recept själv?
– Inte så jätteväl (skratt). Jag älskar att läsa kokböcker men ser det mest som inspiration till att hitta nya roliga smakkombinationer. Smaken är som baken och man måste inte följa mina recept nitiskt, men det finns mycket matinspiration till vardag och fest i boken och följer man recepten så vet man i alla fall att middagen blir smaksatt på ett korrekt sätt.

Recept
Pizza bianca med tre ostar & äpple
4 pizzor
5 dl crème fraiche
2 mozzarellaostar, skivade
2 dl finriven vällagrad ost
100 g taleggio, skivad
4 tsk honung
2 msk olivolja
1 kruka salvia, plockade blad
1 tsk nymald svartpeppar
1 grönt äpple, urkärnat och
i skivor
1 tsk flingsalt
Pizzadeg
475 g vetemjöl + ca 1 ½ dl
till utbakning
400 g vatten ½ tsk salt
15 g jäst
2 msk olivolja

Gör så här: Sätt ugnen på 30 grader varmluft.
Rör ihop alla ingredienserna till pizzadegen. Låt jäsa cirka 30 minuter i bunken med plastfolie i ugnen. Vik över degen sida till sida och låt jäsa under plastfolie ytterligare cirka 10 minuter.
Smörj 4 runda skålar/burkar med lite olivolja. Häll upp degen på bakbordet, dela i 4 delar, forma till bollar och lägg i skålarna. Sätt på lock och låt jäsa ytterligare 30 minuter i rumstemperatur.
Sätt ugnen på högsta effekt, gärna 300 grader varmluft, med en pizzasten placerad mitt i ugnen.

Forma en rund pizza av varje deg på mjölat bakbord. Bred över crème fraiche och fördela mozzarella, vällagrad ost och taleggio jämnt över pizzorna. Ringla över honung och olivolja. Lägg på salvia och mal över peppar.
Grädda pizzorna cirka 10 – 12 minuter, tills kanterna fått fin färg och botten fått lite färg på under- sidan.
Toppa pizzorna med äppelskivor och strö över flingsalt.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.