E-sporten växer fort - IFK Göteborg satsar stort


Frans Bergholtz 2023-02-03

IFK Göteborgs eAllsvenska lag Zimme, Stefko, Dejex.
Bild:Pontus Frostvik
IFK Göteborgs eAllsvenska lag Zimme, Stefko, Dejex.

Klubblags-VM kvalet är i full gång och de svenska spelarna gör succé. Lagen kämpar för att bli ett av de 24 bästa i världen och därför kvala in till VM. Redan Idag klockan 17:00 ska IFK Göteborg möta finska Raufoss Esport

 

Klubblags-VM är en två mot två turnering i spelet FIFA där klubbar runt om i hela världen tävlar för att krönas som det bästa digitala klubblaget i världen. Förra årets vinnare, spanska Movistar Riders, blev 1 miljon svenska kronor rikare efter turneringens slut.

I förra årets turnering i Köpenhamn var tre av de 16 bästa spelarna i svenskar. Längst av svenskarna gick TG.NIPs Olle “Ollelito” Arbin som tillsammans med holländaren Levi de Weerd tog sig till semifinal. Den bästa svenska duon var Mattias ”OpTolle” Tolinsson och Oliver “Oliboli” Uttgren som representerade den italienska organisationen Mkers som snöpligt åkte ut i kvartsfinal mot det brittiska esportslaget Excel efter en väl genomförd turnering.

Ett av de svenska lagen som är med i årets kval är IFK Göteborg, med de tvåfaldige eAllsvenskan mästarna William “Dejex” Berg och Stefan “Stefko” Curic som huvudspelare och den mycket erfarna Simon “Zimme” Nystedt, som trots att han bara är 23 år gammal redan har spelat för några av de största klubbarna inom esporten som AS Roma och Malmö FF, är lagets tredjespelare.

Efter en mycket svag start på turneringen och en 6-2 förlust över två matcher mot Trelleborg hämtade laget upp sig och kom tillbaka starkare i sin “andra chans” där de först besegrade det finska laget Salu x Turku med totalt 9-4, för att sedan besegra Mkers Sweden i en rafflande straffläggning.
– Första matchen var inte bra, vi kommer inte upp i nivå mot Trelleborg och hittar inte rätt i spelet. Sen efter det ändrade vi ett par grejer och till match två var vi mycket bättre och sen blev vi ännu bättre sen mot Mkers Sweden, säger Pontus “Frolle” Frostvik, Youtubestjärna samt manager för IFK Göteborgs FIFA lag.

Idag klockan 17:00 ska IFK Göteborg möta norska Raufoss Esport och om de skulle besegra det finska laget skulle blåvitt vara klara för uppflyttning till division ett. Vinner IFK den matchen har de även chans att gå till final, mot antingen svenska AFC Eskilstuna eller finska YMCA esport och har chans att vinna mycket poäng i consistency rankingen.

– Jag tror att vi har stora chanser att vinna, vi vet att våra motståndare är duktiga men jag tror absolut att vi kan vinna , säger Frolle och fortsätter:
– Spelarna vet hur mycket det här betyder och är väldigt taggade inför matchen då vinst kan resultera i uppflyttning.

Du kan följa matcherna gratis på IFK Göteborgs Twitch kanal.

Kvalet till årets FIFA eClub är uppdelat i tre divisioner över tre kvalveckor. De tre bästa lagen i varje division tar klivet upp till nästa division och de tre sämsta blir nedflyttade till divisionen under. För varje vecka som går försvinner en division, så om man ligger i division tre och inte lyckats ta sig upp till division två när denna spelvecka tar slut åker man ut ur kvalet. Samma sak gäller om man åkt ner från division två. Veckan efter det försvinner division två tills det bara finns åtta lag i division ett. Då går lagen som vunnit division 1 i de här veckorna samt dem som har varit mest konsistenta i sin prestation vidare till playoffs.

Det finns 52 platser i playoffs, där lagen ska tävla om att bli bland de bästa 24 som går vidare till VM. Där kommer två klubbar till ansluta, lagen som har vunnit och kommit tvåa i den prestigefyllda två mot två turneringen EA Sports Cup 2023 som avgjordes i slutet på Januari. I EA Sports Cup tävlade 20 lag om två platser till klubblags-vm, samt en total prispott på cirka 2,5 miljoner kronor.

I turneringen tävlade två lag med svenskar, Mkers Sweden med Oliboli och OpTolle, samt TG.NIP med Ollelito. Mkers Sweden åkte ut i gruppspelet, där laget kom på en fjärde plats när topp två kvalade in till slutspelet. Dock gick det bättre för TG.NIP, eller Team Gullit som har slagit sig samman med den svenska esportsjätten Ninjas In Pyjamas som de egentligen heter, då den svensk-holländska duon Ollelito och Levi de Weerd tog sig vidare på en andraplats.

Slutspelet blev en riktig rysare för Ollelito, när han och hans lagkamrat besegrade den tyska duon i Fokus Clan med 3-2 i kvartsfinalen för att därefter vinna efter ett straffavgörande mot Futwiz för att ta sig till final och då också säkra sin plats i VM. I finalen mötte Olle och Levi laget Fnatic, som består av Diogo och en av de bästa fifa spelarna genom tiderna, Donovan "Tekkz" Hunt.

Finalen blev mycket nervös, efter att TG.NIP släppte in ett tidigt mål, men efter en straff för TG.NIP, som också resulterade i ett rött kort, kunde Ollelito och hans lagkamrat besegra Fnatic med 3-1 i första matchen. Inför returmötet hade Team Gullit stora chanser att både plocka hem den ärofyllda pokalen samt 500 tusen kronor och efter en fantastisk defensiv uppvisning och snabba kontringar kunde laget krönas som mästare i två mot två.
– Jag älskar det här laget, och jag har sagt det många gånger att jag tycker vi är bland de bästa, sade Ollelito i sändningen direkt efter sin vinst i London.

Vecka två i kvalet spelas 23-24 februari och vecka tre är 30-31 Mars. Själva VM är inte spikat när det kommer äga rum, men eftersom förra pågick 20-23 Juli så kan vi inte annat än att anta att det kommer utspelas ungefär samma tidsperiod i år. Inte heller spelplatsen är officiell än, men de senaste världsmästerskapen har varit i Köpenhamn, Milano och London.

Fakta:
Lagen som innehåller en svensk eller fler är AIK, Hammarby, IFK Göteborg, Trelleborg, AFC Eskilstuna, Mkers Sweden, Malmö och MHaywxrd x Unsal.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.

 


Tipsa en vän Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.