Stationen i Norsesund bjuder på rustika rätter och levande musik


Aron Mikael Sik 2023-09-06

Krögarna i trädgården utanför stationshuset. Under pandemiårens restriktioner sattes det upp tält under sommaren så att gästerna kunde njuta av mat och underhållning utomhus.
Bild:Aron Mikael Sik
Krögarna i trädgården utanför stationshuset. Under pandemiårens restriktioner sattes det upp tält under sommaren så att gästerna kunde njuta av mat och underhållning utomhus.

LERUM | När Carola och Hans Schulte köpte det gamla stationshuset i Norsesund 2006 ändrades helt inriktning på menyn. De drev en cateringfirma med fokus på det österrikiska köket vilket de tog med sig till lilla Norsesund – resten är som man säger, historia.

– Hela tanken med Stationen är att det ska kännas som ett vardagsrum, men med service och livemusik, det har vi velat bibehålla alla år, säger Carola.


 

Tidigare hade Hans jobbat som kock på Sjömagasinet i Göteborg, och har själv påbrå från Österrike, då pappan kommer därifrån. När Carola och Hans tog över efter gamla ägarna tog det ett tag innan det nya österrikiska konceptet satte sig. Tanken att stöpa om stationshusets dåvarande koncept till en värdshusliknande restaurang med öppet fyra dagar i veckan. Gästerna som kom förbi väntade sig ett dagsöppet café med sju sorters kakor.
– Det funkade helt ok men vi insåg snabbt att det kunde bli ganska skralt med matgäster om vi inte hade något mer att bjuda, vi behövde något som lockade folk. Trots att det bara är ett rum med ganska begränsat antal platser så kände vi att det fanns potential att ha en scen för livemusik, vi har både ett stort musikintresse, berättar Carola.

Så blev det och i dags dato har en mängd artister spelat på Stationen Norsesund. Carola arbetar med bokningarna och försöker alltid få till en bra mix på artisterna och under åren har inslag som quizkvällar, vin- och ölprovningar, kulturaftnar och privata fester blivit stående inslag. Söndagarna är fortfarande avsedda för söndagsmiddag och Hans och Carola arbetar sju dagar i veckan för att allt ska snurra. De är även sedan många år bosatta på övervåningen ovanför restauranglokalen.
– Julbord har vi också återkommande, det blir artonde julbordet i år. Det är egentligen klassiskt svenskt julbord, som Hans piffar upp med lite österrikiska delikatesser här och där, säger Carola.

FÖRUTOM ATT HA jobbat på lyxkrogar som Sjömagasinet har Hans varit kock i Italien, Österrike, och i tyska München. Stationens meny har en blandning på rätterna, här finns thüringer bratwurst och alltid en fiskrätt, ett vegetariskt alternativ och barnens favoriter. Under höst och vinter finns även gulaschsoppa. Stående rätten schweinhaxe är Hans egen favorit – rimmat fläsklägg i långkok serverat med ölsås, surkål och potatispuré.
– Vi har en hel del gäster från Östeuropa, maten liknar ju köket de känner igen från sina hemländer. Det är inte heller ovanligt att österrikare bosatta i Sverige hittar hit, och det har varit tummen upp för maten så det är ju bra. Jag köper in köttet till schweinhaxe från Tyskland, för det är ett särskilt sätt de styckat köttet på, det är nästan bara jag som köper in det, berättar han.

I både Österrike och Tyskland görs schnitzeln ofta på skinkinnanlår då det är mer smak i det, även om äkta wienerschnitzel egentligen ska lagas på kalv. Ibland blir de uppläxade, av gäster som frågar efter kalvkött, men Carola och Hans tycker det är roligt när gästerna är engagerade och besitter kunskaper om maten. Deras fyra barn har bokstavligt talat växt upp på Stationen Norsesund, tre av dem har jobbat i restaurangen, vilket en fortfarande gör. Dottern Alice och sonen Leon är sommelierer och arbetar på baren Vinstudion i Alingsås, som Alice har öppnat.

Höstens program
2 – 3 sep: Konstvandringshelg
3 sep: En Man O En Kvinna (spelning på dagen!)
16 sep: Thorsten Flinck och Christer Bergman
22 sep: Stefan Livh från bla Rally Gänget sånger från din radio
28 sep: Ronny Svensson Quiz kväll
29 sep: Midnight Special Creedencekväll
30 sep: Abonnerat
13 okt: Kenny Håkansson från Dag Vag
14 okt: Abonnerat
21 okt: Yaya men de lux amerikans legends
25 okt: Povel Ramel 100 år – Firas och tolkas av Povels Naturbarn Lotta och Mikael Ramel
26 okt: Quiz med Ronny Svensson
27 okt: Dom stenade rullarna
28 okt: Jimmy Uller band och Ola Rapace
10 nov: Dogge Doggelito
11 nov: Trakten
16 nov: Musik Quiz med Ronny Svensson
17 nov: Irländsk afton Bandet till den Dun Angeus
18 nov: Sounds of Silence tolkar First Aid Kits låtskatter
30 nov – 17 dec: Julbord

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.