Vill få igång campingen igen – vänder sig till näringslivet


Aron Mikael Sik 2023-09-07

Den gamla campingen har växt igen och nu söker kommunen nya intresenter för att arrendera området.
Bild:Denny Bågenholm
Den gamla campingen har växt igen och nu söker kommunen nya intresenter för att arrendera området.

LERUM | För att skaka liv i den gamla campingplatsen vid Aspen camping vänder sig nu kommunen direkt till företagare med frågan vad som krävs för en omstart. Därefter ska man utvärdera svaren innan man går vidare med ett erbjudande.

– Det var ingen som ville ta över driften och vi insåg att kraven var för höga, nu vänder vi på steken, säger kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M).


 

Området på Aspen camping är idag igenväxt sedan de förra ägarna drog sig ur arrendet som utgick 2019. Aspen camping AB med Matti Tiks i spetsen hade då drivit verksamheten i 25 år. Vid upphandlingen av det nya avtalet 2019 med kommunen kallade ägarna det för ”slavkontrakt”. Dåvarande näringslivschef Åsa Qvist Ek, menade att det handlade om att kommunen ställde nya krav på campingen, bland annat skulle den vara fyrstjärnig.

– Jag känner inte till hur förfarandet var 2019 dessvärre, det var före min tid. 2021 försökte vi igen och kunde då konstatera att förutsättningarna inte gavs för att driva verksamheten. Investeringskostnaderna var helt enkelt för höga sett till hur kort tid arrendeavtalet skulle gälla. När den nya majoriteten tillträdde så sa vi tidigt att vi behöver ta tag i att hitta en ny arrendator för området som alltså redan har en gällande detaljplan för campingverksamhet, berättar Lundblad.

Förslaget från 2019 gick ut på att en ny aktör skulle stå för samtliga driftskostnader, med undantag för vatten- och avlopp, som kommunen tillhandahåller och då uppgick till cirka 800 000 kronor. Det var ingen som nappade på det. För att få nya ägare på kroken går man nu ut med en så kallad RFI (Request for information) till näringslivet för att utröna vilka förutsättningar potentiella aktörer vill se för att driva campingverksamheten.

– Vi ser att försäljningen av husbilar har ökat i landet och pandemin öppnade ögonen för många att turista och semestra på hemmaplan. Att ha en fin campingplats är en del av att öka Lerums dragningskraft som besöksmål, vilket är en del av att skapa bättre näringslivsklimat, fler arbetstillfällen och ökade skatteintäkter för vården, skolan och omsorgen.

Vilka förslagen kan bli låter han vara osagt, om det så blir en stugby eller ställplatser för husbilar, husvagnar eller plats för tält och så vidare. RFI:n ska ut för insamling under 31 dagar och därefter ska man utvärdera svaren som kommit.

När kan Aspen camping vara igång igen?
– Jag kan inte svara på det i dagsläget, men vi kommer att jobba för att det ska gå så snabbt som möjligt, säger han.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.