Priserna på el sjunker i Lerum


Denny Bågenholm 2022-11-01

Elpriserna går ner i Lerum.
Bild:Denny Bågenholm
Elpriserna går ner i Lerum.

Bild:Newsworthy

LERUM | Lägre priser än förra månaden, ovanligt stor andel vindkraft och större export än import hela tiden. I ett försök att föra fakta till bordet tar vi varje månad fram en rapport som sammanfattar det viktigaste du behöver veta om den senaste tidens priser, konsumtion och produktion på elmarknaden.

 

Efter rekordnoteringen i september sjönk spotpriset– alltså priset som elbolagen köper in elen för – i elområde 3 som Lerum tillhör. Månadspriset i oktober var 81 öre per kilowattimme, vilket är 148 öre billigare än i september. Det är det lägsta priset i området sedan februari 2022. Rekordnoteringen från förra månaden var på 229 öre per kilowattimme.

Sverige är sedan 2011 uppdelat i fyra elhandelsområden. Det produceras generellt mer el än det förbrukas i de norra delarna medan det är tvärtom i de södra delarna. Mellan områdena finns det begränsningar i hur mycket el som kan transporteras. Sedan 2020 har prisskillnaden mellan de svenska elområdena ökat

Det är inte bara prisskillnaderna mellan prisområdena som har ökat de senaste åren, även inom områdena pendlar priserna timme för timme. Skillnaderna mellan de dyraste och billigaste timmarna har blivit större sedan 2020. Dyraste timmen i oktober i Lerum inträffade mellan klockan 19 och 20 den 3 oktober, då kostade en kilowattimme 382 öre. Som lägst var priset i området −1 öre.

Det händer att timpriserna är negativa, men det är ovanligt. Under oktober hände det under 13 timmar. Negativa priser har noterats under tre månader det senaste året och då rör det sig om en handfull per månad.

Det producerades mer el i Sverige än det konsumerades under oktober. Enligt de preliminära siffrorna kom ungefär 39 procent från vattenkraft, cirka 30 procent från kärnkraft och runt 27 procent från vindkraft. Det är den högsta andelen vindkraft under en månad de senaste åtta åren. Värt att nämna är att vi saknar data för all produktion den 30 oktober, vilket påverkar totalsiffrorna för månaden.

Mer export än import 100 procent av tiden
Det produceras som sagt mer el i Sverige än det förbrukas, i alla fall om man tittar på månadsbasis – bara två månader under de senaste åtta åren har Sverige importerat mer el än landet exporterat. I oktober exporterade Sverige också mer el än man importerade under samtliga timmar.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.