Lerum Rotary fyller 50 år


Denny Bågenholm 2023-10-27

Rotary Lerum på Ålandsbesök tidigare i år. Klubben gör varje år en utlandsresa.
Bild:Privat
Rotary Lerum på Ålandsbesök tidigare i år. Klubben gör varje år en utlandsresa.

LERUM | Den 28 oktober firar Lerum Rotary sina första 50 år med en stor fest på Aludden. Klubben bildades alltså 1973 och några medlemmar som var med redan då är fortfarande aktiva i klubben.

– Ledorden då och nu är ”livskvalitet och nytta”, berättar klubbens informationsansvarige Magnus Bolle.


 

Livskvalitet för medlemmarna och nytta för samhället såväl lokalt som internationellt kan ledorden utvecklas till för Lerum Rotary – som under sina år varit med och startat två nya Rotaryklubbar: Göteborg-Angered 1985 och Lerum Aspen 2008.

Internationellt har Lerum Rotary bland annat byggt en skola i Kenya med övernattningsmöjligheter så att flickorna på skolan ska slippa gå långa vägar hem efter skoldagen och riskera att bli överfallna.
– I åtta byar har vi grävt brunnnar så att invånarna slipper gå kilometervis för att hämta ofta dåligt vatten i bäckar och diken. Vi har skänkt stora belopp till Garissa, en organisation som bekämpar könsstympning, och till Operation Smile som opererar gomspalt. Vår Åke Lagerquist, som är tandläkare, har på plats reparerat många trasiga munnar, säger Magnus Bolle.

Varje år bidrar man även med pengar till Rotary Internationals kampanj ”Stop Polio Now”. Vilket har, med hjälp av Bill och Melinda Gates stiftelse som dubblar Rotarys pengar, inneburit att polio nu är näst intill utrotat.

Lokalt sker föreningens insatser lite mera i det tysta.
– Vi arrangerar tillsammans med kommunen ett par middagar med anhörigvårdare som får komma ut och under trevliga former träffa personer i samma situation och en utflykt med syskon till handikappade som får lite egen uppmärksamhet. Mycket mera naturligtvis men det lokala sker som sagt ofta i det tysta, säger Magnus och lägger till att ”livskvalitet för våra medlemmar innefattar ett fint kamratskap”.

Lerum Rotary är drygt 70 medlemmar som träffas varje vecka för en enklare måltid och så får man ett intressant föredrag på köpet. Man kallar sig ibland för ”den resande rotaryklubben” då man varje år reser vi iväg.
– Vi har besökt nästan alla huvudstäder i Europa och New York i Amerika. Pandemin stoppade vår resa till Moskva så dit lär vi aldrig komma och lika bra är väl det. Vi har i alla fall skickat ett par billaster med kläder till Ukraina. Årets resa gick till Åland men nästa år är det nog dags för något ställe nere i Europa igen. Falkenbergsrevyn missar vi inte heller och många andra mindre utflykter gör vi också.
– För mig, som är pensionär, avslutar Magnus Bolle, är Rotary den perfekta pensionsförsäkringen. Man känner att man gör en insats tillsammans med trevliga vänner, det är stimulerande, men man behöver inte vara pensionär för det.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.