Hög behörighet bland lärarna – men förvaltningen är inte nöjd


Aron Mikael Sik 2023-04-18

Anders Hurtig, verksamhetschef förskola och grundskola.
Bild:Lerums kommun
Anders Hurtig, verksamhetschef förskola och grundskola.

LERUM | Lärarbehörigheten i Lerums kommun ligger kvar på 73 procent, vilket ligger över snittet för hela landet. Det visar ny statistik från Skolverket som förbundet Sveriges lärare sammanställer för samtliga kommuner och län.

– Vi vill se en så hög andel behöriga lärare som möjligt, vi är inte nöjda med 73 procent, säger Anders Hurtig, verksamhetschef förskola och grundskola.


 

I oktober 2022 hade motsvarande 73 procent av grundskolelärarna behörighet, eller lärarlegitimation som det också kallas, i minst ett ämne i Lerums kommun. Statistiken sammanfattas av förbundet Sveriges lärare som kartlägger kommuner och regioner.

– Den stora bristen på behöriga lärare är oerhört allvarlig. Lärarbristen får förödande konsekvenser för kvaliteten på svensk skola och drabbar såväl de befintliga lärarna som eleverna, säger Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Av de sammanlagt 443 heltidstjänsterna i grundskolan i Lerums kommun (motsvarande 518 lärare) var det 322 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Jämfört med andra kommuner i landet är lärarbehörigheten i Lerum över genomsnittet. Kommunen är rankad som nummer 93 bland landets 290 kommuner. Vadstena har landets högsta lärarbehörighet (93 procent) och Ragunda den lägsta (40 procent). Andelen behöriga lärare i Lerum är ungefär densamma som under förra läsåret. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 70,8 procent, vilket är något lägre än året innan.

– Läraryrket måste bli mer attraktivt och det sker genom rejäla satsningar på lön och arbetsmiljö. För att fler ska vilja bli lärare och stanna i yrket måste lärarnas höga arbetsbelastning tas på allvar. Svenska skolor skriker efter lärare, det finns ingen tid att förlora, säger Johanna Jaara Åstrand.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.