Fotbollspappor startade kvarterskrog


Denny Bågenholm 2022-11-30

Delägarna Pontus Frygner, Fredrik Säfwenberg och Peter Brouzell var på plats under kvällen på Piano.
Bild:Tommy Holl
Delägarna Pontus Frygner, Fredrik Säfwenberg och Peter Brouzell var på plats under kvällen på Piano.

Fredrik är den som har en bakgrund som krögare, senast 16 år på Aludden, och trivs bäst i köket bland grytor och kastruller.
Bild:Tommy Holl
Fredrik är den som har en bakgrund som krögare, senast 16 år på Aludden, och trivs bäst i köket bland grytor och kastruller.

LERUM | Ni får tacka Lerums IS pojkar 04 för att det finns en kvarterskrog i den gamla sportbutiken i centrum. Fem föräldrar i laget ville fortsätta göra saker tillsammans och öppnade Piano mitt under pandemin.

– Vi ville skapa en bättre kvarterskrog med hög igenkänningsfaktor på menyn, lite medelhavskänsla på hemmaplan, säger Fredrik Säfwenberg.


 

Ingen av de övriga delägarna är heller krögare i grunden och de vill inte heller kalla sig för det idag.
– Nej, det är Fredrik som kan driva krog, vi andra jobbar flera kvällar i veckan men vi har alla ett annat dagjobb, säger Peter Brouzell som tillsammans med Pontus Frygner, Fredrik Wessbo, Mikael Ekberg och Morgan Fast är det övriga delägarna.

Men vi ska spola tillbaka bandet och berätta hur det började för lite drygt tio år sedan.
– Våra grabbar började spela i Lerums IS 04-lag runt 2009 och de har idag hunnit bli 18 år och flera jobbar faktiskt extra här på Piano idag. Vi sex hade killarna i fotbollsskolan och sedan fortsatte vi att träna dem under många år, fortsätter Peter.

– Vi blev ett bra team och kände att vi trivdes bra ihop. Vi blev vänner på fotbollsplanen men fortsatte vänskapen utanför och den har hållit i sig efter tränarkarriären. När Fredrik fick möjligheten att ta över den gamla sportbutikslokalen för att göra om den till krog så kontaktade han oss andra och frågade om vi ville vara med på resan. För vi hade ju en massa tid när vi inte längre sågs på fotbollsplanen så då blev vi med restaurang istället , säger Peter och skrattar.

Han tillägger:
– Det är ett hobbyprojekt men det är till 110 procent allvar så alla har verkligen ställt upp helhjärtat i Piano.

Det mesta av Piano renoverade killarna själva. De åkte på second hand, hämtade porslin i Växjö, tappade dörrar i parkeringshuset i Alingsås, fick saker till skänks och reste runt halva Småland och hittade saker för att få den personliga stämpeln man ville ha på restaurangen.

På borden ligger spetsdukar som Fredrik fått ärva av en gammal stamgäst från när han hade Aludden.
– Vi var tydliga mot varandra tidigt att det inte fick kosta en massa pengar utan nästan allt har vi gjort själva vilket var en förutsättning för att projekte skulle fungera, säger de båda.

Tillsammans startade de bygget av Piano i februari 2020. När det sedan var dags att ha premiär pågick pandemin för fullt och det fanns en och annan klump i magen och fjäril i halsgropen bland de sex musketörerna.
– Pandemin blev ju vårt normala eftersom vi inte hade någon annan erfarenhet så vi anpassade oss efter situationen, vi kunde inte heller resa så mycket i våra vanliga jobb vilket innebar att vi kunde lägga mer tid på krogen, så det blev rätt bra i slutändan, säger Peter.

Det var från början lite diskussioner om vad man ville vara för typ av krog. Kvarterskrog kanske inte hade den rätta känslan men efter ett tag var det exakt det man ville vara, en kvarterskrog med lite högre svansföring och med mat av hög kvalitet och prima råvaror. Tillsammans med Brasserie Stationen och Aludden Park och Restaurang har trion nu satt Lerum ordentligt på krogkartan i Göteborgsområdet.
– Vi tycker det är väldigt kul att det kommit den här typen att ställen så man inte alltid behöver åka in till Göteborg och äta. Nu kan man stanna kvar i Lerum och få lika bra mat som där. Pandemin hjälpte oss faktiskt under tiden när allt stängde redan klockan åtta. Då valde många att stanna på hemmaplan, den känslan tycker jag fortfarande lever kvar, säger Fredrik.

Ni bor alla i Lerum, precis som Mats på Stationen och Giovanni på Aludden. Är det en förutsättning för att det ska fungera bra att driva krog här?
– Nu känner vi ju inte alla som bor i Lerum, men den familjära känslan har man ju med sig efter alla år här. Sen får man ju såklart ett bra kontaktnät när man har en anknytning till orten. Men det ställer höga krav på oss, vi måste ha en bra produkt. Sen älskar ju folk att se alla delägarna gå runt och snacka med gästerna och det uppskattas. Sen gäller det också att ha bra mat som man känner igen, när det gäller maten så får det inte bli “fine dining” för det håller inte i här. Vi bygger inte torn, säger de båda.

I december har Piano en variant på julbord och musik fram till 22 december. Då blir det en fyrarättersmeny med julanknytning och som avslutas med en julquiz och soft livemusik trakterad av krögare Säfwenberg bakom flygeln.
Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.