Elbolaget varnar för bluffsamtal


Aron Mikael Sik 2023-09-30

Lerum Energi varnar för bluffsamtal inför höstens elmarknad.
Bild:Freepik
Lerum Energi varnar för bluffsamtal inför höstens elmarknad.

LERUM | Det har förekommit samtal där personer rings upp och erbjuds teckna ett nytt elavtal till 40 procents lägre pris. Personen som ringer utger sig för att ringa på uppdrag av Lerum Energi.

– Det är bedrägeri, vi arbetar inte på det sättet. Många letar efter bra erbjudanden just nu och då passar bedragarna på, säger Christoffer Sturesson, marknadskommunikatör Lerum Energi.


 

Det var i måndags då en blivande kund hörde av sig till Lerum Energi efter att hon blivit utsatt för ett misstänkt bedrägeriförsök. Kvinnan kontaktades av en man som uppgav sig arbeta på uppdrag av Lerum Energi och erbjöd henne ett avtal med 40 procents lägre pris av elförbrukningen. Då drog hon öronen åt sig.
– Detta var alltså en kvinna som tidigare hade hört av sig till oss för att anmäla en inflyttning till Lerums kommun. När hon nu ringdes upp av den här bedragaren blev hon först glad men märkte snabbt att erbjudandet lät för bra för att vara sant. Hon avslutade samtalet och kontaktade oss för att dubbelkolla, vilket var bra för vi jobbar inte på det sättet, fortsätter Sturesson.

Det är inte första gången blivande eller befintliga kunder till Lerum Energi utsätts för bedrägeriförsök. Nytt i sammanhanget är att personen uppgav sig för att arbeta på uppdrag för elföretaget. Lerum Energi arbetar inte uppsökande, i det fall det förekommer kampanjer går man ut med annonser i tidningar och på sociala medier.

Men det är ju inte ovanligt att även seriösa aktörer hör av sig på det här sättet, hur ska man undvika det?
– Det man ska tänka på är att kolla om det är dolt nummer eller ett nummer man inte känner igen. Lerum Energi ringer alltid från ett 0302-nummer, i det fall vi ringer upp. Känner man sig minsta osäker så ska man alltid avsluta samtalet och höra av sig till elbolaget, precis som kvinnan gjorde i det här fallet.

Det har kommit till Lerum Energis kännedom att andra kunder fått liknande samtal tidigare i år. Det är många som letar efter bra erbjudanden just nu, och då passar bedragarna på att utge sig för att arbeta på uppdrag av seriösa aktörer för att teckna avtal med dem. Just nu pågår även ett omfattande byte av elmätare i hemmet hos kunderna till Lerum Energi. Därför vill elbolaget gå ut och varna för bedragare även i detta sammanhang.

– Vi identifierar oss alltid, så även samarbetspartners och personal som utför själva bytet hemma hos kunden. Vi ska alltid identifiera oss, det ska ske utan att kunden ber om det. Men om det är någon som glömmer så är det alltid bra att fråga om det innan man släpper in någon i sitt hem, säger Christoffer Sturesson.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.