Leonard Cohen-band till Mölnlycke


Jonas Bengtsson 2023-11-30

The Relevant People uppträder i Mölnlycke kulturhus på lördag med sångaren Janerik Lundqvist som tolkar Leonard Cohen på svenska.
Bild:Eva Eklund
The Relevant People uppträder i Mölnlycke kulturhus på lördag med sångaren Janerik Lundqvist som tolkar Leonard Cohen på svenska.

KULTUR & NÖJE | På lördag kommer Leonard Cohen-tolkaren Janerik Lundqvist till Kulturhuset i Mölnlycke tillsammans med sitt band The Relevant People.

 

The Relevant People har turnerat världen runt och kommer nu hela vägen från Skåne till Mölnlycke för lördagens konsert. Där får man dessutom lokal förstärkning av Peter Stirner på gitarr – Mölnlyckebon är lärare på Hulebäcksgymnasiet och var faktiskt den som producerade sångaren Janerik Lundqvists första album ”Leonard Cohen på svenska”.

Janerik anses vara en av de bästa Cohen-tolkarna och hans översatta sånger har fått stor uppskattning, till och med från Cohen själv som i ett mejl hälsat:
”Please tell Janerik how much I enjoy and appreciate his versions of my songs. He has truly brought them to live. What a singer! I am deeply touched.
Warm regards
Leonard”

Totalt har Janerik släppt tre Cohen-album. Till Lokalpressen berättar han bakgrunden om hur allt startade:

– I och med mitt andra äktenskap fick jag äntligen tid för kultur. På den tiden var jag bosatt i Mölndal. Efter att jag börjat med teater i alla dess former vid 35-40 års ålder och lärt mig några ackord och sjunga, tog jag mod till mig och sjöng hos Visans Vänner på Kustens Hus i Göteborg. Där blev jag upptäckt av en man som heter Bengt Witte, och han tyckte att jag skulle passa att sjunga Leonard Cohen, vilket jag inte tyckte, men blev övertalad.

– Vi bildade bandet Unicum och började med Ann Pettersson, som då spelade bas och sjöng, att översätta Cohen som Bird on the Wire/Fågel utan Bo. Spelade med Peter Stirner på Gillestugan i Göteborg. Åkte till Montreal år 2000 och sjöng Take This Waltz översatt av Rikard Wolff och För Mig/Dans me to the end of Love av Dylan-tolkaren Lars Larholm, för övrigt far till handbollsspelaren Jonas Larholm…

En intressant detalj i sammanhanget är att Janerik, under besöket i Montreal, träffade Leonards syster Esther som gillade vad Janerik framfört på eventet.

– Hon skickade handskrivna brev och jag ringde henne genom åren ända till hennes död. En granne tog i samband med en kryssning i Florida med en stor bild av min person till hennes sommarbostad i Florida. Annars bodde hon i närheten av Central Park i NewYork. Jag visste innan någon annan att Leonard blivit invald i Hall of Fame, säger han.

Konserten den 2 december startar klockan 15 i Mölnlycke kulturhus. Biljetter kan köpas på biblioteken och kommunens hemsida.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.