Här bakas ljuvligt bröd på traditionellt vis: ”Folk kommer långväga för att köpa våra bröd”


Andreas Blomqvist 2024-05-31

Det var mycket glada miner och skratt under bakningen.
Bild:Anders Blomqvist
Det var mycket glada miner och skratt under bakningen.

KULTUR & NÖJE | På Nääs slottsgård ligger en över hundra år gammal unik bakstuga. Inuti det lilla gula huset finns en väldigt stor ved-driven tegelugn och alla basala redskap som behövs för att baka.

– Vi kommer hit några gånger per år för att baka bröd på traditionellt vis, säger Ing-Britt Johansson som är med och håller bakstugan vid liv.


 

Under en tidig lördagsgryning, till vad som ska bli en varm och solig dag, har ett par bagerskor intagit den gula lilla bakstugan på Nääs slottsgård.

– Ugnen måste tändas redan klockan sex för att den ska hinna bli tillräckligt varm till bakningen, säger Gunilla Stenvall som är en av bagerskorna, och även kassör för Skallsjö-Nääs hemslöjdsförening som driver bakstugan.

Vid 11-tiden börjar de sista färdiga bröden från den första degen tas ut från ugnen. Samtidigt håller Sophie Boman på att knåda den andra degen.

– Det finns inget recept utan allt sker på känsla så för mig som är ny är det svårt att avgöra när degen är färdig och om den ser ut som den ska göra, säger Sophie Boman som börjar bli ganska trött från allt knådande av den väldigt stora degen.

– Det ser bra ut. Fortsätt några minuter till bara så är den nog klar sen, säger den något mer rutinerade bagerskan Ing-Britt Johansson som är ordförande för Skallsjö-Nääs Hemslöjdsförening där bagerskorna är medlemmar.

Utöver att syssla med olika typer av slöjd på hobbynivå driver alltså hemslöjdsföreningen även bakstugan i Nääs.

Under slutet av 1800-talet tog ägaren av Nääs slott initiativet till att delvis göra om gården till en utbildningsplats för lärare i hemslöjd. Ett ämne som på den tiden inte ingick i den vanliga skolgången. Bakstugan byggdes under tidigt 1900-tal för att förse alla lärarelever och personalen med mat.

– Innan bakstugan byggdes låg köket i huvudbyggnadens källare, men det började brinna där en gång och det var nära att hela huset brann ner. Efter det byggdes bakstugan för att helt enkelt minska konsekvenserna av en eventuell brand, säger Gunilla Stenvall.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Skicka insändare till oss


Senaste artiklarna
« Föreg. Nästa »

Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.