Duo Jag - större än någonsin


Denny Bågenholm 2022-06-30

Duo Jag fyller Solgården för 25 gången denna sommar.
Bild:Duo Jag
Duo Jag fyller Solgården för 25 gången denna sommar.

Jonas Dejevik blickar tillbaka och här väldigt glad över att kunna turnera igen.
Bild:Denny Bågenholm
Jonas Dejevik blickar tillbaka och här väldigt glad över att kunna turnera igen.

Duon som blev ett band, numera gruppen av sex medlemmar.
Bild:Duo Jag
Duon som blev ett band, numera gruppen av sex medlemmar.

KULTUR & NÖJE | “Vi mår bra” är gruppens slogan. Bandet som började som en duo i Uddevalla, som blev ett band på sex medlemmar, och som fyller Solgården i Tylösand för 25:e året i rad.

Över 3 000 personer pressar sig samman oavsett väder för att starta igång sommaren första helgen i juli varje år. Eller kanske inte varje år för de två senaste pandemiåren har varit som en mardröm och ett vakuum.
– När det man älskar mest av allt, att stå på scen och underhålla, inte längre finns där, vem är man då?

Vi drar tillbaka klockan 30 år till i början av 90-talet när dansbandsdöden rådde och istället kom coverbanden, oftast en duo eller trio, med större repertoar och fler möjligheter till gig (spelningar) och dessutom betydligt billigare än de etablerade dansbanden. Anders Börjesson och Jonas Dejevik från Uddevalla startade Duo Jag som sedan dess hunnit vara husband i Idol och i Stadskampen i TV4. Jonas bor i Kåhög och precis innan sommarturnén fick vi en pratstund med honom.

Duon är numera en grupp på sex personer, men grundtanken med att det ska låta “som originalet” lever fortfarande kvar, hur funkar det?
– Det är ju inte alltid låtarna funkar, är man för snabb som vi är ibland har inte låten hunnit sätta sig bland publiken, det måste ta lite tid ibland. Men vi satte Avicii´s “Wake me up” på två dagar. Vi hörde den på onsdagen, nästan första gången som den spelades på radion och sa att den kör vi på fredag och det gjorde vi, det blev helt magiskt. Låten hade knappt släppts, men folk var helt galna.

– Sen gör vi ofta Queens “Bohemian Rhapsody” på företagsjobb under middagsdelen, eftersom alla i bandet kan sjunga och då brukar det bli rätt förvånade miner för vi gör den väldigt likt originalet, säger Jonas och skrattar.

Hur många nya låtar gör ni per år?
– Dansmusiken har förändrats de senaste åren, det är inte riktigt lika mycket “arena”-känsla utan lite klubbigare som inte funkar lika bra på scen, så vi har blivit lite sämre på att repa in nytt de senaste. Förr körde vi in 30 nya låtar per år, 15 på våren och 15 på hösten. Men alla nya kommer inte med i repertoaren, kanske en på tio. Många försvinner ganska fort och vissa är “utfyllnadslåtar” som vi kör på längre spelningar.

Hur lång tid tar det att repa in en ny låt?
– Alla i gruppen får originalet, som man sedan “plankar”. Det är alltså ingen som får noter utan man spelar av det man hör, och gör sitt instrument. Så vi sitter inte och repar utan när vi träffas kan alla sin del av låten. Sen tar det några gånger innan den sitter fullt ut. Väldigt ofta kollar vi vad originalartisten gör med låten live på Youtube som vi sedan tar efter, om de gör någon egen variant på scen så gör vi det med för att höja framträdandet ännu mer.

Ni är väldigt unika på scen, med nya upptåg och större, snabbare, snyggare för varje år. Hur hänger ni med?
– Anders är en person som aldrig tröttnar, han vill alltid hitta på nya grejor. När vi fick första giget på Tylösand för 25 år sedan som huvudakt efter att ett annat band fått förhinder frågade vi om en budget som vi fick. Då gick Anders och köpte bomber och pyro för hela summan och det blev ett riktigt kanongig (skratt) men det är Anders som kommer på såna grejer, jag är lite mer “slacker”.

Under pandemin var det inte så roligt att vara liveband, hur funkade det för er?
– Hela årets 120 spelningar var bokade och vi var på väg upp till Sälen och fick vända i Mariestad för då ringde de från stället och sa att det inte blir nåt. Anders trodde det skulle vända fort medan jag tänkte att detta kommer ta ett tag. Sen var det bara tvärstopp, allt bokades av eller flyttades.

– Jag kände fort att det blir inga sommargig, och då kändes det rätt gött att vara ledig en sommar. Vi har aldrig haft sommarsemester på 30 år, vi jobbar som mest under juni, juli och augusti så det var inte bara besvikelse till att börja med.

– Men det blev de tråkigaste tre månaderna i hela mitt liv. Jag gjorde ingenting, bara gav upp ett tag, det blev lite jobbigt. Men pengarna måste ju in så det var ju bara att hitta ett jobb, jag började köra lastbil.

Nu är det dags för sommarpremiär på Tylösand, och det är 25-årsjubileum. Känner ni nån press?
– Ja, enorm press men det ska bli så kul att få spela igen. Vi har mera gästartister och även förband, men lite prestationsångest har man. Det får ju inte bli sämre än tidigare. Men nu har jag lärt mig att tackla det, jag var mycket nervösare förut, då kunde jag inte lämna hotellrummet på tre dagar. Men att stå på scen är det absolut bästa som finns. Vi älskar verkligen att inleda och avsluta på Tylösand.

Förutom tre spelningar på Solgården, kommer gruppen som består av Anders Börjesson (sång, gitarr), Jonas Dejevik (sång, bas), Sebastian Grönvall (keyboard), Emil Esborn (trummor), Hjalmar Ljungberg (trombon, trumpet) och Simon Lindberg (saxofon) spela runt om på västkusten i sommar i Smögen, Lysekil, Uddevalla, Skärhamn och några till orter.

Hur väljer ni låtar till konserterna?
– Förr anpassade vi oss rätt mycket efter vilken typ av publik vi hade men det har vi slutat med, det låter kanske lite skrytigt men det flesta är på plats för att det är vi som spelar och då gillar dem vår grej och då kör vi den, och det kanske vi är värda efter 30 år på turné, avslutar Jonas med.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Till alla Lokalpressens läsare, njut av semestern, smörj er ordentligt och glöm inte följa Lokalpressen på hemsidan, Facebook, Instagram och Twitter. Den enda tidningen med DINA lokala nyheter helt gratis i brevlådan, på webben, i telefonen, i appen och sociala medier hela sommaren.


Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.