Så lägg dig i – var med och påverka hur Partille, Västra Götaland och Sverige ska styras, gå och rösta!


Marith Hesse 2022-09-06

I det senaste riksdagsvalet 2018 deltog 87,2 procent av dem i Sverige som fick rösta, vilket är högsta valdeltagandet sedan 1985. I Partille var siffran 87,85%. Det hittills högsta valdeltagandet i ett riksdagsval var 1976, då 91,8 procent av dem som fick rösta deltog.
I internationell jämförelse är det svenska valdeltagandet högt. Det genomsnittliga valdeltagandet bland EU:s medlemsländer är exempelvis 67 procent gällande nationella parlamentsval som genomförts mellan 2014 och 2018.

Valdeltagandet i landstingsvalen och kommunalvalen är generellt lägre än i riksdagsvalet. Att valdeltagandet skiljer sig åt mellan de tre valen beror främst på att utländska medborgare som bor i Sverige röstar i lägre utsträckning än svenska medborgare som bor i Sverige. Utländska medborgare får rösta i de regionala valen, men inte i riksdagsvalet. Antalet röstberättigade är alltså större i kommun- och landstingsfullmäktigevalen än i riksdagsvalet.

Denna söndag, 11 september är det val. Vi hoppas att alla som kan och får rösta, tar chansen att göra det. Det är inte endast en rättighet utan även en skyldighet att som invånare göra sin röst hörd genom att förtidsrösta eller gå till vallokalen på valdagen. Många människor, i Sverige och resten av världen, har kämpat hårt och länge för rätten att rösta och det kan inte understrykas nog att rösträtten är en av grundbultarna för vår demokrati.

Inger Rene (m)
Marith Hesse (m)


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.