Centerpartiet står upp för liberal politik - utan främlingsfientlighet!


Anna Strand 2022-09-05

Slutspurten på valrörelsen känns alltmer olustig med hot, hat och främlingsfientlighet. Det är helt oacceptabelt när gränserna nu tänjs bortom anständighetens gräns. Dagligen möts vi av hatkampanjer och drev, underblåsta av webbkanaler och trollfabriker.

Nu senast i helgen blev Centerpartiets affischer i Partille nerrivna och vandaliserade med Hitler-mustascher på Annie Lööfs ansikte. Vi blev också djupt chockade när det stod klart att Annie Lööf var måltavla för mordet i Visby. Detta för att hon står upp för medmänsklighet och inte viker undan. Annie visar var anständighetens gräns går i svensk politik, och för det har hon mötts av Sverigedemokraternas kampanjer där hon kallats allt ifrån ”Sharia-Annie” till ”landsförrädare”. Detta extrema språk förgiftar vårt samhällsklimat och kommer från ett parti som aspirerar på regeringsmakten. Det gör oss livrädda. Vi ser också att SÄPO delar denna oro då de menar att ”gränsen för vad som är normalt flyttas fram hela tiden, och kan leda till att våldsbejakande extremister tycker sig ha stöd, inte bara för sin uppfattning, utan även för att begå brott”.

Därför är det rejält otäckt att Visbymördaren har kopplingar till Nordisk Motståndsrörelsen (NMR) och nazismen. Och det är rejält otäckt att inte alla partier tar tillräckligt avstånd från den framväxande högerextremismen. Vi läser med oro att närmare 300 kandidater från riksdagspartierna i höstens val har gett uttryck för nazism eller högerextremism, enligt företaget Acta Publica som undersökt alla partiers listor till kommun- region- och riksdagsvalet i år.

Av de 298 kandidaterna med högerextrem koppling står nästan 80 % på Sverigedemokraternas listor. Då duger det inte, att som vissa partier väljer, att anamma Sverigedemokraternas locktoner. Det räcker inte med en axelryckning och att stillatigande se på. Att nu se partier som vi trodde delade vår syn på demokrati och alla människors lika värde, kroka arm med och legitimera Sverigedemokraternas främlingsfientliga och hatiska politik, gör ont i hjärtat.

Centerpartiet menar att vi alla istället tydligt måste stå upp för alla människors lika rätt och värde. Och våra väljare har rätt att veta, innan valet, var de olika partierna står. För Centerpartiet är det självklart. Vi kompromissar inte bort våra grundläggande, demokratiska värderingar. Vi kommer fortsätta vara en motbild till de hårda orden och hatet. Det kan ni lita på. För en medmänsklig och liberal politik - mot främlingsfientlighet.

Styrelsen för Centerpartiet i Partille


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.