Centerpartiet stär för hållbara energilösningar i närtid


Redaktionen 2022-03-03

Att Vattenfall valde att lägga ned två gamla, osäkra och delvis trasiga reaktorer är knappast politikens fel. Om det inte är så att Liberalerna tycker att staten skulle gått in och miljardsubventionerat det hela. Att sänka elskatten, som är det enda konkreta förslaget i Liberalernas artikel är en god idé som även vi står bakom. Det hjälper till med elräkningen, men gör ingen skillnad för de höga elpriserna som i grunden beror på att Putin skruvat åt gaskranen. Där har istället vi i Centerpartiet en lång rad förslag som skulle göra skillnad i närtid.

Det absolut snabbaste som kan göras för att sänka människors elräkning är att hjälpa till att sänka förbrukningen. Dåligt isolerade hus, direktverkande el och gamla ineffektiva värmepumpar behöver bytas ut. Vi har föreslagit ett stöd för just energieffektivisering, eftersom vi vet att det skulle göra skillnad snabbt, både i människors plånböcker, men också för elsystemet som helhet. Vi har också ställt krav på betydligt bättre utbyggnad av elnätet, vilket skulle göra att södra Sverige får bättre tillgång till den vattenkraft och vindkraft som just nu finns gott om i norr. På sikt kommer industrietableringarna i norr att sluka den energin och vi i Söder behöver i betydligt högre grad ansvara för vår egen produktion. Då är både solel och vindkraft det som går överlägset snabbast att bygga ut.

Tyvärr har Liberalerna sagt nej till havsbaserad vindkraft längs hela västkusten. Det cementerar inte bara de höga elpriserna utan riskerar också mycket av den utveckling vi ser i vårt närområde med Northvolts batterifabrik eller det västsvenska kemiklustrets klimatomställning. Att konsekvent säga nej till förnybar energi, som går snabbt att bygga, hotar inte bara klimatomställningen utan också de västsvenska jobben. Företag som inte får tillgång till den el de vill ha, exempelvis Volvo har uttryckligen sagt att det är vindkraft som gäller, riskerar inte bara sina framtida investeringar, utan hela sin verksamhet och hotas därmed av flytt till den som kan leverera rätt förutsättningar.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.