Terränglopp på vildmarksleden


Denny Bågenholm 2022-09-28

Målgång för Skogsmaran var vid det gamla stationshuset i Hindås.
Bild:Skogsmaran
Målgång för Skogsmaran var vid det gamla stationshuset i Hindås.

Charlotta Edelswärd tog och spran tillbaka till Skatås, en sträcka på 84 kilometer och tiden blev 13 timmar, starkt jobbat!
Bild:Skogsmaran
Charlotta Edelswärd tog och spran tillbaka till Skatås, en sträcka på 84 kilometer och tiden blev 13 timmar, starkt jobbat!

Massor av funktionärer såg till att Skogsmaran bev en stor succé.
Bild:Skogsmaran
Massor av funktionärer såg till att Skogsmaran bev en stor succé.

HÄRRYDA | I helgen sprang och vandrade över drygt 400 deltagare Skogsmaran som längst 42 kilometer med start i Skatås i Göteborg. Skogsmaran återuppstod 2014 efter att ha legat i träda sedan tidigt 70-tal. Nya Skogsmaran tog sin början i att en omfattande upprustning skedde av Vildmarksleden som går mellan Skatås och Hindås. Rekordet hittills är drygt 800 deltagare 2019.

 

Loppet avgjordes under lördagen där ultralöparen Linus Wirén vann och samtidigt satte nytt banrekord på 2.41.32 vilket var betydligt snabbare än Charlotta Edelswärd som gick i mål i Skatås efter drygt 13 timmar. Men då sprang hon tur och retur en sträcka på 84 kilometer som det blir när man även springer tillbaka till Göteborg.

– Det var perfekt väder, inte för varmt och inte för kallt. Alla tävlande var väldigt nöjda och det är roligt att kunna arrangera Skogsmaran igen. Vi körde tävlingen även under pandemin men då fick bara 50 deltagare starta och då var vi fler funktionärer än löpare ute i spåret. Förra året var vi över 500 deltagare men i år något färre. Vi hoppas på rekord nästa år då vi firar 10-årsjubileum, säger Mette Waldrop som är samordnare för stationshuset i Hindås.

– Vi arrangerar tävlingen för att kunna underhålla Vildmarksleden under sommaren och Hindås Skidklubbs skidspåren under vintern och även anlägga konstsnö. Hur det blir nu i vinter beroende på kostnaderna vågar jag inte ens tänka på, vi får hoppas att  se om det blir några skidspår att åka på, säger hon.

Det fanns tre olika distanser 42, 21 eller 11 kilometer där man kunde välja på löpar- eller vandringsklass. Det fina vädret gjorde att Skogsmaran fick en extra fin inramning med vackra höstfärger på träden. Banan går på Vildmarksleden genom varierad terräng med naturstigar, små skogsvägar, grusvägar och ibland lite asfalt. Målgången för samtliga distanser låg vid stationshuset i Hindås centrum.

1972 startade Skogsmaran, ett 40 km terränglopp på hela sträckan Hindås till Göteborg. Ändamålet var ett sätt att hålla skidspåret för Göteborgsloppet aktuellt även under sommarhalvåret men också under de vintrar då snön inte infann sig. Skogsmaran gick dock endast under tre år då det inte samlade någon större mängd deltagare. Som flest var det omkring 100 startande år 1974.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.