Ny ranking - Härryda och Partille fortsatt i topp


Denny Bågenholm 2022-09-28

Näringslivsenheten samordnar Härryda kommuns arbete med målet att vara Sveriges bästa näringslivskommun.
Bild:Anna Sigvardsson
Näringslivsenheten samordnar Härryda kommuns arbete med målet att vara Sveriges bästa näringslivskommun.


HÄRRYDA | Härryda kommun uppvisar en topplacering trots en liten tillbakagång i årets undersökning. Kommunen backar från förra årets plats 2 till plats 9 av Sveriges 290 kommuner. Det visar Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet, med svar från 32 000 företagare, som presenteras idag.

 

– Företagsklimatet i de båda kommunerna är fortsatt högt och har varit det under många år, när man ligger högt upp är också förväntningarna hos företagarna i kommunerna höga och det är svårt behålla sina placeringar vilket Härryda och Partille lyckats bra med trots årets nedgång, säger Christina Riksén områdesansvarig i Göteborgsregionen för Svenskt Näringsliv.

– Att det är en liten ändring i rankingen är knappt märkbart och det är små skillnader mellan platserna, det är enklare att avancera om man ligger längre ner i listan. Jag vet att Partille kommun jobbar hårt och målinriktat för att samarbetet mellan kommunen och näringslivet alltid ska vara bästa möjliga och att det alltid är prioriterat, säger hon.

– Härryda har, tack vare ett långsiktigt och strategiskt arbete med högt ställda mål, skapat ett företagsklimat i toppklass. Ett starkt företagsklimat kräver uthållighet. Samverkan med de lokala företagen behöver vara en naturlig del av den kommunala verksamheten, vilket kräver långsiktiga och tydliga politiska ambitioner, fortsätter hon.

– Vi fortsätter vårt fokuserade och hårda arbete för att vara i den absoluta toppen. Vi är inte nöjda förrän vi varaktigt är nummer ett, säger Fredrik Olsson, näringslivschef i Härryda kommun.

– Vi kommer fortsätta arbeta tillsammans med företagen för att utveckla både företagsklimatet och kommunen i stort, menar Fredrik Olsson, näringslivschef. Från kommunens sida behöver vi ständigt lyssna, lära och förstå företagens behov, för att ytterligare förbättra företagsklimatet. Nu ser vi fram emot att träffa ännu fler av företagarna runt om i kommunen, för att lära oss hur vi ska bli nummer ett.

– När det gäller Lerum har man påbörjat en resa och kommunen jobbar hårt för att förbättra sin position. Snart startar ett projekt som heter “fullt fokus på näringslivet” och jag tror inte det kommer dröja lång tid innan de ligger på samma höga nivå som sina grannkommuner avslutar Christina Riksén.

Sveriges bästa företagsklimat har Vårgårda, som även toppade listan i fjol. På andra plats kommer Staffanstorp, följt av Solna. Topp tre i Göteborgsregionen är Härryda (9), Öckerö (17) och Partille (41).

Årets resultat visar att alla kommuner kan nå ett bra företagsklimat, oberoende av var i landet de ligger. Men det finns fortsatt stora skillnader mellan kommuner. Många behöver bli bättre på dialog, information och förbättra attityderna gentemot företag hos politiker och tjänstepersoner, konstaterar Jens Hedström, chef för Region & Marknad på Svenskt Näringsliv.

Om Svenskt Näringslivs kommunranking
Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2022 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC. Se årets rankinglista och utvecklingen över tid på foretagsklimat.se.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.