Sverigedemokraterna i Härryda: “Det finns bra majoritetsmöjligheter”


Jonas Bengtsson 2022-10-17

Peter Arvidsson (SD).
Bild:Jonas Bengtsson
Peter Arvidsson (SD).

HÄRRYDA | I fredags gick Moderaternas och Socialdemokraternas kommunalråd Per Vorberg (M) och Patrik Linde (S) ut med nyheten att Härryda kommun kommer att styras av en minoritet. Nu ställer sig det potentiella vågmästarpartiet Sverigedemokraterna frågande till hur kommunen konkret ska styras under nästa mandatperiod, som startar i samband med torsdagens kommunfullmäktigemöte. Dessutom har SD inte övergett hoppet om att delta i ett majoritetstyre.


 

Alliansen (Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet) och samarbetspartierna (Sportpartiet och Kommunpartiet) har under den senaste mandatperioden styrt Härryda kommun genom att man samlat ihop en majoritet av de 51 mandaten i kommunfullmäktige. Men efter att ha backat från totalt 28 till 22 mandat i valet den 11 september är det nu ingen sida som har majoritet då Socialdemokraterna+Vänsterpartier+Miljöpartiet får 20 mandat och Sverigedemokraterna 9 mandat.

I Mölndal och Lerum, där det inte heller bildats någon tydlig majoritet, har ärkerivalerna Socialdemokraterna och Moderaterna gått samman för att styra grannkommunerna. Men någon sådan uppgörelse är inte aktuell i Härryda då Socialdemokraterna och Moderaterna i fredags gick ut med ett gemensamt pressmeddelande där man basunerade ut att Alliansen och samarbetspartierna ska styra Härryda kommun som en minoritet och därför behöva söka stöd från oppositionen vid varje förslag och omröstning – vilket fått Sverigedemokraterna att höja på ögonbrynen.

– Jag ifrågasätter trovärdigheten i det gemensamma pressmeddelandet från de andra partierna. De ska styra tillsammans genom överenskommelser och samtidigt agera opposition.

– Det återstår att se hur Patrik Linde och Per Vorberg tänker sig att kommunen ska styras. Kommer de lägga gemensam budget? Kommer S+V+MP rösta fram Per Vorberg som kommunstyrelsen ordförande? frågar sig Peter Arvidsson från det potentiella vägmästarpartiet Sverigedemokraterna.

– Vi har haft konstruktiva dialoger med andra partier i kommunen och det är lite märkligt att vi nu får besked i pressen om att alla andra kommer att försöka styra kommunen tillsammans när det finns bra majoritetsmöjligheter. Vi är öppna för ytterligare samtal om sakpolitik och har bjudit in de andra partierna till vårt gruppmöte på måndag kväll.

På samma möte tänker Peter Arvidsson även föreslå att Socialdemokraten Björn Magnusson (S) ska bli kommunfullmäktiges ordförande och Sven Karlsson (M) som vice ordförande.

– För att kommunen ska kunna styras på ett bra sätt måste alla tre block vara representerade i alla presidier. Jag kommer föreslå våra parlamentariker att vi lägger fram Per Olov Risman (SD) som andre vice ordförande i kommunfullmäktige. Vi skickade ut förslaget till de andra partierna redan förra veckan.

LÄS MER: Minoritetsstyre i Härryda (14 oktober)


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.