Minoritetsstyre i Härryda


Jonas Bengtsson 2022-10-14

<span>Alliansen och samarbetspartierna kommer att fortsätta styra i Härryda, dock i minoritet efter att ha fått ihop 22 av 51 mandat i fullmäktige. Från vänster: Anders Halldén (Liberalerna), Steinar Walsö-Kanstad (Kommunpartiet), Håkan Eriksson (Kristdemokraterna), Maria Kornevik Jakobsson (Centerpartiet), Martin Tengfjord (Sportpartiet) och Per Vorberg (Moderaterna) vid ett tidigare budgettillfälle.</span>
Bild:Pressbild
Alliansen och samarbetspartierna kommer att fortsätta styra i Härryda, dock i minoritet efter att ha fått ihop 22 av 51 mandat i fullmäktige. Från vänster: Anders Halldén (Liberalerna), Steinar Walsö-Kanstad (Kommunpartiet), Håkan Eriksson (Kristdemokraterna), Maria Kornevik Jakobsson (Centerpartiet), Martin Tengfjord (Sportpartiet) och Per Vorberg (Moderaterna) vid ett tidigare budgettillfälle.

HÄRRYDA | Härryda kommun styrdes under den förra mandatperioden genom ett majoritetsstyre av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sportpartiet och Kommunpartiet. Och nu står det klart att samma sextett kommer att fortsätta styra kommunen – men genom ett minoritetsstyre efter att ha tappat från 28 till 22 mandat.

 

– Nu när vi summerat valet och hittat de samarbeten som är möjliga kan vi konstatera att vi är den största grupperingen med 22 platser i fullmäktige. Vi känner därför väljarnas förtroende att fortsätta styra kommunen. Nu blir det fyra år där vi kommer att arbeta för Härrydas bästa genom att styra kommunen i minoritet. Vi ser det då som viktigt att hitta samarbeten för att driva kommunen framåt i en positiv riktning. Detta är viktigt både för vårt näringsliv och våra invånare, säger Moderaternas kommunalråd Per Vorberg som därmed väntas få fortsatt förtroende som kommunstyrelsens ordförande.

Moderaterna fick 23,2 procent av rösterna i valet (näst störst) varav Socialdemokraterna blev det största partiet (27,9 procent) och ökade med fyra mandat, men tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet uppnår de rödgräna endast 20 mandat (26 krävs för majoritet) varav man nu väljer att släppa fram motståndarna till maktpositionen.

Patrik Linde, Socialdemokraterna:
– Valresultatet ledde efter långa förhandlingar fram till att vi blir näst största gruppering i kommunfullmäktige med våra 20 platser. Eftersom vi inte lyckas skapa den största grupperingen så väljer vi att formera en opposition. Det är naturligt att den största grupperingen får ta ansvaret att leda samtidigt som vi inser att det politiska läget gör att vi får en ökad påverkansmöjlighet på politiken i Härryda. Samtidigt ska detta vårdas. Vi behöver arbeta för breda överenskommelser som garanterar en fortsatt utveckling av vår kommun. Detta ser vi som något politiken behöver göra tillsammans.

I ett gemensamt pressmeddelande skriver Per Vorberg (M) och Patrik Linde (S) att "utifrån dessa förutsättningar kommer vi tillsammans respektera det parlamentariska läget och arbeta för att ha breda överenskommelser i för kommunen viktiga frågor, samtidigt som politiska skiljelinjer mellan oss kommer kvarstå".

Sverigedemokraterna blev tredje största parti i Härryda med 17,3 procent av rösterna och totalt nio mandat, vilket skulle kunna innebära en vågmästarroll i vissa frågor. På nästa veckas kommunfullmäktige den 20 oktober ska de nyvalda ledamöterna ta plats för första gången under den nya mandatperioden.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.