Stora protester mot nedläggningen: ”Barnens röster har inte gjorts hörda”


Jonas Bengtsson 2021-10-21

<span>Hagens förskola i Landvetter läggs ned hösten 2022. Vikande barnunderlag är den stora anledningen enligt majoriteten.</span>
Bild:Jonas Bengtsson
Hagens förskola i Landvetter läggs ned hösten 2022. Vikande barnunderlag är den stora anledningen enligt majoriteten.

HÄRRYDA | Hösten 2022 stängs Hagens förskola i Landvetter. Det bestämdes på välfärdsnämndens sammanträde i går. 56 vårdnadshavare protesterade med ett öppet brev inför mötet men majoriteten röstade ändå igenom beslutet då man vann voteringen med 7–6.


– Vi beslutade att lägga ner Hagens förskola då söktrycket till den förskolan är lågt, motiverar välfärdsnämndens ordförande Maria Kornevik Jakobsson (C) beslutet och menar att det dessutom ”ligger flera förskolor inom någon kilometers radie”.

– Det är nödvändigt att anpassa verksamheten. Vi har 27 avdelningar för mycket 2022 och stänger endast sex. Den personal som vill kan få jobb på andra förskolor.

Inför sammanträdet var förslaget att ytterligare en förskola i Landvetter skulle läggas ned. Men Sjöholmens förskola klarade sig.

– Sjöholmen är den enda förskolan som ligger söder om motorvägen. Dessutom har den ett högt söktryck, säger Maria Kornevik Jakobsson.

Vad innebär nedläggningen i sparade kronor?
– Runt sex miljoner. Men det handlar inte om att spara pengar utan att anpassa förskolan efter det vikande barnunderlaget.


Läs mer om beslutet och protesterna i morgondagens Lokalpressen Härryda.

Tidigare artikel: Öppet föräldrabrev till politikerna i Härryda (10 oktober)


Skriv ut

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.