Spännande filmare fick pris


Denny Bågenholm 2023-09-27

Denana Arapovic fick två fina priser vid årets Frame Filmfestival.
Bild:Privat / Ann-Charlotte Rugfelt Ferm
Denana Arapovic fick två fina priser vid årets Frame Filmfestival.

KULTUR & NÖJE | Mölnlyckefilmaren Denana Arapovic fick ta emot två fina priser vid årets Frame Filmfestival. Både hederspriset för 27+ samt pris av Filmbryggan för hennes kortfilm, “Ett rymdspel”.

– Det är en välsignelse, jag älskar Frame och är så glad över uppmärksamheten, säger Denana.


 

Frame är en årlig kortfilmfestival, tävling och mötesplats för filmare och filmintresserade i Västsverige. Festivalen ger plats åt film i det korta formatet på vita duken och arrangerar även seminarier, workshops och mingel som samlar både filmbranschen och framtidens filmskapare. Frame är också en regional uttagning till nationella filmtävlingen Novemberfestivalen.

Denana Arapovics vinnarfilm handlar om en ung kvinnas väg för att hantera ett trauma. “På jakt efter rätt vård för ett sexuellt övergrepp får Jacqueline hjälp av en scientolog och återuppfinner sig själv som alter-egot Pamela. När hon rekonstruerar minnet av traumat tillsammans med en street-castad skådespelare skriver hon om sitt öde och rymdspelet blir komplett”, står det i filmens beskrivning.

Filmen väcker frågor och är både närgången och blandar skakig dokumentärfilm med krispig storfilmproduktion. Filmen heter “Ett rymdspel” men den är inte en traditionell science fiction-upplevelse.
– Jag gillar att utmana den genren, då det finns ganska tydliga referenser som tillhör stilen. Min nästa film “Vattenhålet” använder rymden mer som en okommenterad backdrop, lite som det är att vara en människa på jorden där universum bara pågår runt en, fortsätter Denana.

Denana använder mycket närbilder och handkameran skapar ett perspektiv av att uppleva huvudpersonens egen närvaro och känslor.
– Min första film tog avstamp i Dogme 95 och har fortsatt att prägla mitt filmiska berättande, säger hon.

Dogme 95 skapades av Lars von Trier och några andra filmare som en rörelse som byggde på en rad regler (dogmer) som filmskaparna lovade att följa. Bland reglerna fanns att inget ljud fick läggas på i efterhand, att inga kulisser fick användas och att alla kameror skulle vara handhållna.

Denana tog examen från HDK-Valand (Högskolan för konst och design på Göteborgs universitet) 2019 och har sedan dess skrivit och regisserat fyra egna kortfilmer och hon har jobbat som klippare och fotograf till andra projekt sedan examen. Dessutom har hon samtidigt jobbat som bambatant i kommunen. Även hennes första film fick pris av Frame Filmfestival för bästa klipp.
– Jag tror de gillar mitt sätt att göra film. Jag tror jag berör oavsett om man gillar mina filmer eller inte.

Kommer filmen “Ett rymdspel” att visas någonstans?
– Tyvärr så finns det i dagsläget inget sätt att se filmen men kanske med Lokalpressens hjälp får någon i kommunen upp ögonen och vill visa den i kulturum eller liknande. Jag hoppas på fler visningar på festivaler kommande år.

Denana håller redan på med en ny film som tar vid där “Ett rymdspel” slutar, med ännu en spännande handling:
“På en enkel resa genom rymden, sponsrat av 'Investerarna'”, ska huvudkaraktären 11010 bli perfekt och få svaren på allt i ett möte med Gud. Istället tycks han befinna sig i en infinite loop med en ängel till terapeut och försöker förstå meningen med sitt liv”.

Det ska bli intressant att följa Denana och hennes kommande produktioner då de som läst och gillar “Liftarens Guide till Galaxen” av Douglas Adams kanske får en ny spännande filmskapare att följa.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.