Säkerhetschefen om den höga brandrisken: “Var försiktiga hur ni hanterar eld”


johanna Berglund 2023-06-21

Per Mood har jobbat som säkerhetschef i Härryda kommun i ungefär 1,5 år, innan dess jobbade han inom räddningstjänsten i 15 år.
Bild:Johanna Berglund
Per Mood har jobbat som säkerhetschef i Härryda kommun i ungefär 1,5 år, innan dess jobbade han inom räddningstjänsten i 15 år.

HÄRRYDA | Sommaren är här, och med det blir det varmare och torrare i markerna. Per Mood, säkerhetschef i Härryda kommun, ber alla att vara vaksamma på skogsbränder och respektera det eldningsförbud som råder i Västsverige.

 

Men som säkerhetschef ansvarar Per för mer än bara förberedelser inför skogsbränder, till exempel att se till att alla trivs och känner sig trygga i kommunen.
Som säkerhetschef jobbar Per Mood både med kommunens förberedelser inför en kris och det interna skyddet för kommunens anställda och invånare.
– I mitt arbete så är det viktigt att komma ihåg att det inte är jag som kommer kunna göra jobbet när krisen väl kommer, utan det är invånarna. Och mitt jobb är att se till att de har förmåga och kunskap att kunna klara sig när det inte är som vanligt, säger Per.

Att förbereda sig inför en kris kan vara ett utmanande arbete eftersom det är svårt att veta vilken typ av kris som inträffar. Därför, berättar Per, är det viktigt att ha god kommunikation med alla delar av kommunen för att säkerställa att alla vet vad de ska göra ifall något skulle hända.
– Jag känner att det hela tiden finns mer att göra och ibland kan det vara svårt att förbereda sig på något som man inte riktigt vet vad det är. Men det är också en spännande del av jobbet.

Under de senaste åren har säkerhet och förberedelsefrågan fått ta större plats på agendan, berättar Per.
– Arbetet har både intensifierats och så har det bytt fokus. Vilket det gör naturligtvis efter tiden man är i, 2018 så pratade alla om skogsbränder, och nu pratar vi mer om krig sedan invasionen av Ukraina, säger Per. Som har förståelse för de som känner sig oroliga över en eventuell kris.

– Läs på om vad du kan göra själv, var förberedd efter din bästa förmåga, det kan dämpa oron. Då kan kommunen lägga sina resurser på att hjälpa de som verkligen behöver det. Var också trygg i att kommunen är väl rustad.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.