Nytt seniorkort på gång till Härrydas pensionärer


Vanessa Rojas Hedström 2024-01-31

Härryda kommuns avtal med Västtrafik kring seniorkorten är på väg att löpa ut, och nu ska politikerna bestämma vad man ska erbjuda 65-plussarna för gratis kollektivtrafiksalternativ från sommaren och framåt.
Bild:Thomas Harrysson
Härryda kommuns avtal med Västtrafik kring seniorkorten är på väg att löpa ut, och nu ska politikerna bestämma vad man ska erbjuda 65-plussarna för gratis kollektivtrafiksalternativ från sommaren och framåt.

HÄRRYDA | Härryda kommuns förvaltning föreslog att ändra det befintliga seniorerbjudandet för kollektivtrafiken, men Alliansen föreslår oförändrat erbjudande. Det slutgiltiga beslutet kommer att tas av kommunfullmäktige den 1 februari, men på grund av minoritetsstyret är det ovisst hur omröstningen kommer att sluta.

 

På kommunstyrelsemötet i januari togs ärendet upp om att förändra erbjudandet kring seniorkort i kollektivtrafiken, eftersom Västtrafik har sagt upp befintligt avtal. I nuläget erbjuder kommunen seniorer över 65 år att resa dygnet runt inom kommunen för att hålla igång busslinjerna, men det har varit mycket synpunkter om det här till regionen och Västtrafik.

Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande, säger att Moderaterna och hela Alliansen yrkade för att behålla det nuvarande seniorerbjudandet, och hur det ska finansieras.
– Från allmänheten är det många som tycker att man inte ska förändra det vi redan har, berättar Vorberg (M).

Han säger även att om kommunen vill nå sina finansiella mål för 2024 så måste man spara ungefär 50 – 70 miljoner kronor och därför tycker han att det inte är ansvarsfullt att ta ett beslut när det inte finns en tydlig och rimlig kostnadsprognos.

Men det är svårt att förutse vilket beslut som kommunfullmäktige kommer att ta i frågan eftersom inget av de tre blocken har egen majoritet, samtidigt som Sverigedemokraterna fortfarande inte har tagit ställning i frågan (de la ner sina röster på mötet varav Alliansens förslag var det som segrade).

– Det är svårt att veta hur SD kommer att ta ställning i frågan och dessutom så ändrar de sig mellan möten. Det är viktigt att politiken inte bara är populistiskt utan att man också tar ansvar för alla medborgare och för helheten, säger Vorberg.

Socialdemokraternas Patrik Linde berättar att hans parti yrkade på att behålla 65-årsgränsen samt dygnet runt-trafiken, men att de som skilde sig från Alliansen var frågan om vilka zoner resandet skulle tillåtas.

– Vi tycker att det är viktigt att möjliggöra så att kommuninvånare får välja vilken zon deras kort ska gälla i. Det ökar valmöjligheterna för invånarna vilket vi tycker är viktigt, säger Linde som alltså röstade för att tillåta pensionärer att välja sitt seniorkort i antingen zon A, B eller C – även de rödgröna röstade för oförändrad ålder och dygnet runt där så är möjligt.

PETER ARVIDSSON ÄR ledamot för Sverigedemokraterna och han berättar om partiets beslut om att vänta med att ta ställning i frågan.

– Vi fick inte informationen förrän på kommunstyrelsemötet och har nu bestämt oss för att ha ett eget möte måndag den 29 januari för att bjuda in seniororganisationen och höra vad de tycker, säger Arvidsson.

– Pengarna måste tas någonstans ifrån oavsett vilket beslut det handlar om, säger Arvidsson.
Under kommunstyrelsemötet togs det fram olika beslut som har varierande kostnader. SD vill därför välja den mest kostnadseffektiva, men han poängterar även att det är viktigt att Härryda kommuns invånare även får vara med och bestämma. I infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden i VGR föreslog SD som enda parti att erbjuda kommuner att köpa till ytterligare zoner, men fick inte gehör för det.

– Vi har inte hunnit prata inom partiet, så jag ser fram emot en bra diskussion på vårt möte den 29:e, avslutar Arvidsson.

Kommunfullmäktige tar upp ärendet den 1 februari och beslutet som tas kommer att börja gälla från och med den första juli.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.