Missade fullmäktige med Medborgerlig Samling – nu byter Reine Lindqvist till Sverigedemokraterna


Jonas Bengtsson 2023-11-17

Reine Lindqvist, tidigare Medborgerlig Samling, har bytt parti till Sverigedemokraterna.
Bild:Jonas Bengtsson
Reine Lindqvist, tidigare Medborgerlig Samling, har bytt parti till Sverigedemokraterna.

HÄRRYDA | Medborgerlig Samlings (MED) 255 valröster räckte inte till en plats i kommunfullmäktige. Nu byter den lokale ordföranden Reine Lindqvist till Sverigedemokraterna (SD). På gårdagens kommunfullmäktige valdes han in i styrelsen hos Landvetter Södra Utveckling AB.

– Jag vill inte stå vid sidan och titta på längre, jag vill vara med och agera, säger han.


 

Inför valet 2022 kandiderade Mölnlyckebon Reine Lindqvist som ett av fyra lokala namn för det nya liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling (bildat 2016). Förhoppningarna fanns på förhand att kunna skrälla till sig ett mandat i kommunfullmäktige, men drömmen grusades då partiet hade behövt dubbla sina röster för att lyckas.

– Vi var egentligen bara tre personer som jobbat hårt med Medborgerlig Samling under de senaste åren. Och vi hade fått fortsätta jobba i minst tre eller kanske hela sju år till, till valet 2030, innan vi kommit in i kommunfullmäktige. Så orsaken till bytet är främst att jag inte hade lust att stå vid sidan av politiken så länge, jag ville in och agera redan nu, säger IT-arkitekten Reine Lindqvist och fortsätter:

– Då var det helt enkelt Sverigedemokraterna som låg närmast. När jag började bli politiskt aktiv 2019 var också SD det första partiet jag pratade med, jag träffade Peter Arvidson (SD) då men hörde också av mig till andra partier. Men vissa svarade inte över huvud taget när jag ville ha kontakt.

I samma veva fick Reine höra talas om nystartade Medborgerlig Samling, vilket också blev hans val.
– Deras politik stämde nästan till hundra procent hur jag långsiktigt vill se att Sverige utvecklas.

Hur många procent stämmer SD:s politik med dig?
– Det är väl 95 procent kanske, det är svårt att säga exakt så. Men den stämmer väldigt bra, framförallt värderingsmässigt för SD är det enda partiet som fokuserar på de stora systemhotande frågorna, och det var avgörande för mig. Energifrågan kan man lösa, bidragsfusk går att stoppa, skattepolitik går att lägga om men en dålig migrationspolitik är svår eller kanske omöjlig att rulla tillbaka.

Vilka är de stora frågorna?
– Det är migrationen och tryggheten. Med det följer många andra problem som är systemhotande.

Hur tänker du kring att SD anses av vissa personer vara ett främlingsfientligt parti?
– Jag tycker att det är nonsens faktiskt, för det finns inget i partiprogrammet som reflekterar något som har med främlingsfientlighet att göra. Vi har en sund migrationspolitik och inget annat. De element som har funnits innan har vad jag sett till största delen plockats bort, så det ska inte vara något problem i dag.

Nyheten om att Reine Lindqvist lämnat Medborgerlig Samling och blivit godkänd som medlem i Sverigedemokraterna kungjordes med ett pressmeddelande i går. Redan samma kväll fick han sitt första politiska uppdrag. För vid kommunfullmäktiges ärende nummer sju valdes han, enligt valberedningens förslag, in som ledamot i styrelsen för Landvetter Södra Utveckling AB till och med ordinarie årsstämma 2027 efter att ha ersatt avgående Johannes Backlund (SD) på posten.

 – Jag är väl en av få i styrelsen som är emot Landvetter Södra i den här formen, vilket jag kommer att försöka påverka. Men man är i underläge där. Annars blir det att hålla koll på vad som händer på den fronten och samtidigt se det som en politisk läroperiod. Detta är mitt första uppdrag så jag ska försöka lära mig så mycket som möjligt, för vad jag förstått skulle jag enligt reglerna exempelvis inte kunna ersätta någon avhoppare i kommunfullmäktige och ta plats där förrän efter nästa val, säger Reine som var på plats igår bland åhörarna.

Om det stora byggprojektet Landvetter Södra, som ska bli en ny hållbar stadsdel för 25 000 invånare, säger han så här:
– Jag tycker likadant som SD i frågan. Och vi vill givetvis att Härryda ska växa, men med sans och balans och småskalighet. Vi vill inte skapa för stora behov, för då skapar man sannolikt också stora problem.


Vad händer för MED i Härryda nu?
– Det kan man fråga sig, men de har bytt partiledare så de får säkert vind i seglen på riksplanet. Det finns en risk att det kollapsar här när vi redan från början var så få, men det hoppas jag verkligen inte för de är fortfarande mina vänner. Det behövs att ännu mer folk kommer in och hjälper till, och det sagt med all respekt för det är kanske inte alla som prioriterar politiken i sin vardag. Det skulle även behövas mer finansiell styrka för dem och samma förutsättningar som andra partier har, säger Reine och medger att han varit kvar i MED om de kommit in i fullmäktige efter valet 2022.

– Då hade jag kört på med MED helt klart. Men nu ville jag helt enkelt inte längre stå vid sidan.

Vilka reaktioner har du fått på partibytet?
– Lite blandat. MED tyckte inte att det var kul givetvis, även om de förstod mitt beslut. Sedan kommer vi säkert att ha ett gott samarbete framöver med dem. Och vad jag förstår och tror är SD jätteglada. Men i övrigt har jag inte hört något negativt direkt.

Vad har du för kort- och långsiktiga mål inom politiken?
– Jag ser ju att det finns mycket att göra, absolut lokalt men om man först ska se riktigt långt fram så tycker jag att det gäller särskilt på regionnivå. Både vad gäller effektiviseringar och besparingar som man inte gör tillräckligt i dagsläget. Så regionfullmäktige är absolut något jag skulle kunna tänka mig att vara med och påverka till det bättre, säger Reine och fortsätter:

– Kortsiktigt är såklart det första målet att ta plats i kommunfullmäktige efter nästa val. För jag ser fram emot att äntligen kunna få vara med och påverka besluten som tas i det lilla. Det är det som ska bli roligt att kunna vara med och påverka kommunens framtid, för i grunden om man håller på med politik utan att kunna påverka något är det på sätt och vis meningslöst.

Hur ser du på ditt nya partis framtidsutsikter i Härryda?
– Jag tror absolut att vi kommer att växa, för folk kommer att inse vilka frågor som är de viktiga. Vad jag förstår så tänker många inte så lokalt när man röstar även i kommunvalet, man tänker “riks” även där när man går till valurnorna och jag tror att rikspolitiken kommer hjälpa till att andelen även kommer att fortsätta öka för oss lokalt.


FAKTA

Ledamöter Landvetter Södra Utveckling AB:s styrelse:

Ordförande Per Vorberg (M), vice ordförande Patrik Linde (S), Hans Jakobsson (C), Pontus Wallgren (V) och Reine Lindqvist (SD)

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.