Kraftig budgetminskning - här är Härrydas populäraste kurser


Denny Bågenholm 2023-12-11

Att lära sig spela gitarr är populärt men resurserna minskar när kommunerna måste se över sina utgifter.
Bild:Priscilla Du Preez / Unsplash
Att lära sig spela gitarr är populärt men resurserna minskar när kommunerna måste se över sina utgifter.

HÄRRYDA | Regeringen har beslutat att minska anslagen till studieförbunden med nästan en tredjedel under de kommande åren. Detta beslut kommer efter påverkan av coronapandemin, som tvingade studieförbunden att ställa in många aktiviteter och ledde till en minskning av antalet deltagare.

 

I Härryda kommun drabbades studieförbunden hårt under pandemin, och cirka 40% av deltagarna försvann. Även om antalet deltagare har ökat under 2022, är det fortfarande långt ifrån nivåerna före pandemin. Endast 4,6% av befolkningen i Härryda deltog i studiecirklar och folkbildningsverksamhet under 2022, vilket är en relativt låg andel jämfört med andra kommuner.

I Härryda kommun är kurser inom konsthantverk populärast, och det mest populära ämnet är vävning. I Västra Götalandsregionen som helhet är improvisatorisk musik det mest populära ämnet i de flesta kommuner.

Budgetminskningen har oroat branschorganisationen Studieförbunden, och det förväntas att det kommer att leda till nedläggningar och minskad verksamhet. Vissa studieförbund, som Kulturens bildningsförbund, har redan meddelat nedläggning av folkbildningsverksamheten på grund av ekonomiska utmaningar.

Det finns en diskussion om att hitta alternativa intäktskällor, som höjda kursavgifter eller lokala sponsorer, men det är svårt att kompensera för budgetnedskärningar på det sättet.

Regeringen har motiverat budgetminskningen genom att säga att de behöver prioritera utbildningar som leder till konkreta jobbmöjligheter i tider av ekonomisk utmaning.

Det är viktigt att notera att informationen är baserad på data från 2022 och att situationen kan ha förändrats sedan dess.

 

ÄmneDeltagartimmar
Vävning8 490
Pedagogik o metodik8 185
Övrigt konsthantverk7 328
Improvisatorisk musik (rock, jazz etc)6 222
Instrumentalmusik - ensemble5 294
Körsång5 194
Träslöjd3 361
Folklig dans2 964
Keramik2 684
Måleri2 490

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.