"Kan vara klokt att se över sitt elavtal"


Jonas Bengtsson 2022-01-13

<div class=\
Bild:Anna Sigvardsson
Anna Carlstedt, marknadschef på Härryda Energi.
 


HÄRRYDA | HALLÅ DÄR Anna Carlstedt, marknadschef på Härryda Energi, angående elpriserna som stigit i höjden den senaste tiden. På vissa håll i landet rapporteras det om femdubbelt elpris jämfört med samma period i fjol.


Vad är orsakerna till de höga elpriserna just nu?

Låga temperaturer, mindre vind och höga bränslepriser i Europa, tillsammans med hög efterfrågan driver upp elpriset. Den senaste perioden har det framför allt talats om hur vi påverkas av elpriserna på kontinenten, där råvarupriserna på gas och kol fortsätter att stiga. Läget är så pass extremt att regeringen i veckan höll en pressträff där de presenterade en plan för att kompensera de hushåll i Sverige som drabbats värst av de höga elpriserna.

Det är alltså rekordhöga priser nu i januari?

Ja, tyvärr. Ingen enskild månad sedan Sverige delades in i elområden 2011 har fått så höga månadsmedelpriser som i december 2021, enligt konsumenternas energimarknadsbyrå. De höga priserna drabbar alltså alla svenskar med ett rörligt elpris, men särskilt oss i södra Sverige. Priset för våra kunder med rörligt elavtal på Härryda Energi elhandel, blev i november 128 öre per kilowattimme (kWh) inklusive moms. Motsvarande pris för december blev 248 öre/kWh inklusive moms. Det är en ökning med 120 öre på en månad!

Om man jämför med för ett år sedan, hur skiljer sig förutsättningarna?

För ett år sedan upplevde vi i stället raka motsatsen. Då var vårt rörliga pris för december 47 öre/kWh inklusive moms – alltså mer än fem gånger lägre än elpriset är just nu. Året 2020 bjöd generellt på låga elpriser och slog flera gånger rekord åt andra hållet, med de lägsta elpriserna på många år! Vintern 2020 var mild, blöt och blåsig vilket gav optimala förhållanden för billig elproduktion. Samtidigt var efterfrågan lägre både i Sverige och Europa på grund av det milda vädret. Även pandemin pressade till en början elpriserna nedåt.

Vilka kunder är värst drabbade?

Kunderna som berörs av elprisets upp och nedgångar är de som har ett rörligt elavtal där elpriset följer börsen. Särskilt kunder med en hög elförbrukning (företag, stora villor, hushåll med elbil/pool/annat energiintensivt) kommer uppleva riktigt höga summor på elräkningen i januari. Men värst drabbade är nog ändå de kunder som redan har en tajt ekonomisk budget. En del bor i eluppvärmda, ofta dåligt isolerade hushåll, där de inte själva ansvarar för bostadens energieffektivisering. Befinner man sig i denna situation bör man kontakta sin hyresvärd eller fastighetsägare.

Finns det inget sätt att kontrollera prissättningen så att priserna inte skenar iväg som nu?

Tyvärr inte i dagsläget då priserna sätts utifrån tillgång och efterfrågan på den nordiska elbörsen Nordpool. Det man kan göra som konsument är att försöka se över sin elförbrukning. På vår hemsida harrydaenergi.se hittar du flera tips på hur du kan sänka din förbrukning i hemmet.

Det kan även vara klokt att se över sitt elavtal. Har du till exempel ett elavtal med fast pris påverkas du inte av elbörsens upp- och nedgångar på samma sätt. Genom att binda sitt elpris under en kortare eller längre period får du kontroll över din elräkning och kan bättre förutspå hur mycket den kommer kosta varje månad.

Som kund hos oss på Härryda Energi elhandel kan man när som helst byta från rörligt till fast elpris. Vi hjälper gärna till att svara på frågor. Vi vill dock flagga för att väntetiderna kan vara något längre än normalt just nu.

Hur gynnas elbolagen ekonomiskt av att elpriserna är så höga?

Ett vanligt misstag är att tro att elbolagen gynnas av höga elpriser, men det stämmer absolut inte. Elhandelsbolagen, som till exempel Härryda Energi elhandel driver nämligen verksamheten i marginalaffären, vilket betyder att man köper in el till marknadspris. De som tjänar pengar på höga elpriser är snarare kraftproducenterna.

Många kunder riskerar att få en chock när fakturan kommer i brevlådan, om man får svårt att betala räkningen vad kan man göra då?

Under onsdagen presenterade regeringen ett förslag för ekonomisk kompensation till de hushåll som drabbats värst av höga elräkningar. Förslaget håller fortfarande på att utarbetas på detaljnivå men tanken är att ersättningen automatiskt ska betalas ut till berörda hushåll via elnätsfakturan under våren 2022. Du som elkund behöver alltså inte ansöka om ersättningen själv. Vid frågor om detta hänvisar vi till regeringens hemsida.

Hur länge väntas elpriserna ligga på denna höga nivå?

Som vi tidigare varit inne på är det många faktorer som styr elpriserna och det är därför svårt att ge en tidsram för dessa höga elpriser. Dock finns det indikationer på att spotpriset för januari kommer vara lägre än det var i december, men kunderna kan nog räkna med att det fortsatt kommer ligga på högre nivåer än normalt de kommande månaderna. Generellt brukar elpriset vara betydligt högre under perioden oktober-mars.

Är man orolig och vill ha bättre koll på sina kostnader skulle jag föreslå att teckna ett fastprisavtal som i alla fall gäller vintermånaderna ut. Är du osäker kan du alltid kontakta ditt elhandelsföretag för hjälp kring ditt elavtal.


Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.