Kameror som varnar för vilt sätts upp på väg i Landvetter


Denny Bågenholm 2023-09-29

Kameror kommer att varna för vilt, arbetet startar måndag 2 oktober och pågår till mitten av december.
Bild:Allan Wallberg
Kameror kommer att varna för vilt, arbetet startar måndag 2 oktober och pågår till mitten av december.

Rödmarkerat är den väg som kommer få begränsad framkomlighet fram till i mitten av december.
Bild:Google maps / Denny Bågenholm
Rödmarkerat är den väg som kommer få begränsad framkomlighet fram till i mitten av december.

HÄRRYDA | Ett system som varnar för älg och annat vilt kommer att byggas på Partillevägen i Landvetter. Arbetet påverkar trafiken till mitten av december. Under högtrafik är framkomligheten som vanligt men i lågtrafik kommer ett körfält att vara avstängt, skriver Härryda kommun på sin hemsida.

 

Partillevägen (väg 535) norr om Bårhultsmotet kommer att få viltvarningssystem, viltstängsel samt markgaller som håller vilt borta från vägkorsningar. Trafikverkets arbete strax söder om korsningen med Gamla Prästvägen startar måndag 2 oktober och pågår till mitten av december. När det är mindre trafik mellan klockan 9 och 14 är ett körfält av två är avstängt. Tillfälliga trafiksignaler eller vakter finns på plats för att slussa trafiken i en riktning åt gången.

Även korsningen Gamla Prästvägen och Partillevägen ingår i vägprojektet. Korsningen kommer att vara avstängd för biltrafik under delar av perioden. Skyltar informerar bilister om omledningen. Gång- och cykeltrafiken påverkas inte förbi byggarbetsplatsen.

På den trafikerade Partillevägen passerar många djur. Syftet med projektet är att driva älgar, vildsvin, harar, grävlingar och annat vilt mot en trafiksäker överfart. Viltvarningssystemet består av kameror med värmesensorer som registrerar vilt i närheten.

Digitala vägskyltar tänds upp och varnar bilister om att vilt riskerar att korsa vägen. Meningen är att bilister ska stanna eller sänka farten. Den kameraövervakade viltövergången byggs cirka 200 meter söder om korsningen med Gamla Prästvägen. Viltstängsel installeras längs vägen och driver viltet mot den kameraövervakade viltöverfarten.

För att inte vilda djur ska ta sig ut genom vägkorsningar placeras även så kallade färister ut på några ställen. Det är väghinder i form av markplatta med rullspolar mitt i vägen som bilar enkelt kör över men som hindrar vilt från att passera.
Väg 535, Landvettervägen–Partillevägen

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.