Fortsatt höga kostnader för inhyrd sjukvårdspersonal


Denny Bågenholm 2023-10-02

Marina Olsson, personaldirektör i Västra Götalandsregionen.
Bild:VGR / Freepik
Marina Olsson, personaldirektör i Västra Götalandsregionen.

HÄRRYDA | Kostnaderna för inhyrd bemanning ligger fortsatt högt i Västra Götalandsregionen, visar en ny rapport från Sveriges kommuner och regioner. Under det första halvåret 2023 uppgick VGR:s samlade bemanningskostnader till 381 miljoner kronor.

 

I dagarna släppte Sveriges kommuner och regioner (SKR) en ny rapport där man bland annat har jämfört regionernas kostnader för inhyrd bemanning under det första halvåret 2023 jämfört med samma period 2022. I rapporten framgår det att kostnaderna för bemanningspersonal ligger fortsatt högt i Västra Götalandsregionen. Under årets första sex månader uppgick VGR:s samlade kostnader för inhyrd bemanning till 381 miljoner kronor, vilket är ungefär samma nivå som föregående period.

– Vi arbetar aktivt med att minska kostnaderna för inhyrd bemanning, bland annat genom samarbete inom och mellan förvaltningarna och genom att vi strikt håller oss till upphandlade leverantörer. Nu behöver vi intensifiera detta arbete. Det är viktigt av flera skäl. Förutom kostnadseffektivitet handlar det om ökad trygghet och kontinuitet för patienterna, personalens arbetsmiljö och verksamheternas utvecklingsarbete, säger Marina Olsson, HR-direktör i Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

En del i arbetet med att minska kostnaderna för inhyrd bemanning är den pågående nationella upphandlingen av hyrbemanning, som görs gemensamt av Sveriges 21 regioner. Målet är att avtalet ska vara på plats 1 januari 2024.
– Att köpa bemanningstjänster i vården kan vara nödvändigt för att hantera en ökad belastning vid enskilda tillfällen. Med ett nationellt avtal kan vi ställa tydligare gemensamma krav på kompetens och minska kostnaderna, säger Marina Olsson.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.