Japansk filmfrossa i kulturhuset


Hanna Uhlin 2023-10-27

Hanna Uddenberg, kultursamordnare på Mölnlycke kulturhus. Nya animefilmen ”Blue Thermal” är en av filmerna som visas i Mölnlycke kulturhus.<br /><br />
Bild:Pressbild
Hanna Uddenberg, kultursamordnare på Mölnlycke kulturhus. Nya animefilmen ”Blue Thermal” är en av filmerna som visas i Mölnlycke kulturhus.HÄRRYDA | Japan är temat för årets Prismafestival i Mölnlycke kulturhus den 27–30 oktober. Då visas det ny anime, klassiker och spännande kortfilmer. Dessutom blir det pyjamasbio för de allra yngsta och deras gosedjur – som såklart också får en biobiljett.

 

Sista helgen i oktober går Prisma, filmfestivalen för barn och unga, av stapeln i Västsverige. I år fokuserar festivalen lite extra på anime och Japan som är världens kanske främsta land när det kommer till animation. Mölnlycke kulturhus är en av flera platser som visar filmer i samarbete med Göteborg Film Festival Prisma. Det här är fjärde året som kulturhuset visar film i samband med Prisma, och i år laddar man för en fullspäckad festivalhelg.

– Det här är första gången det blir en hel festivalhelg, det ser vi fram emot! Via samarbeten som det här har vi möjlighet att visa sådant som vi inte kan programlägga på egen hand och det är väldigt värdefullt, säger Hanna Uddenberg, kultursamordnare på Mölnlycke kulturhus.
Fredag till måndag hålls det totalt fyra olika visningar i Stora salen. Några av filmerna passar bäst för yngre barn, medan andra riktar sig till en lite äldre publik. Och det genomgående temat är såklart anime och Japan.

– Det är ett extra spännande tema som många är intresserade av och som vi inte visar så ofta i kulturhuset, därför är det extra roligt att kunna göra det i samarbete med Göteborg Film Festival Prisma. Många barn och unga är intresserade av japanska tecknade serier, både som böcker och film, och det är fint att kunna närma sig ett annat land via kulturen, säger Hanna Uddenberg och fortsätter:
– Japan och Sverige skiljer sig åt på många sätt, men det finns också alltid det som förenar. Det är roligt att barn och unga får möjligheter att upptäcka det. Det här är verkligen en chans för hela familjen att få se något nytt och spännande.

Under fredagen visas animéfilmen Blue Thermal som har Sverigepremiär i samband med Prisma. Det är en film som Hanna Uddenberg rekommenderar lite extra.
– Jag vill särskilt nämna Blue Thermal, en ny animefilm för de lite äldre. Jag tror att det blir ett fantastiskt fredagsmys för de som väljer att komma hit och se den. Den handlar om att växa upp och det är härliga bilder från segelflygning i den, säger hon.

Fakta - Program Prisma Mölnlycke
Fredag 27 oktober klockan 17
Blue Thermal – från 11 år Längd: 103 min Text: Svensk Biljetter: 50 kr
Lördag 28 oktober klockan 12
8 fantastiska kortfilmer Längd: 38 minuter Fri entré för alla!
Lördag 28 oktober klockan 14
Klassikern ”Min granne Totoro” Längd: 86 minuter Tal: Svenskt Biljetter: 50 kronor
Måndag 30 oktober klockan 9.30
Pyjamasbio: Kortfilmspaket för dom lite yngre – för 3-6 år Längd: 32 minuter Fri entré för alla, gosedjur får egen biljett!
Hela programmet med trailers och mer information finns på kultur.harryda.se.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.