Härrydas seniorer ska bli mer digitalt aktiva


Jonas Bengtsson 2023-10-25

Ingrid Fredriksson, IT-bibliotekarie i Härryda kommun, och Kristin Hansson, fritidsassistent och samordnare i den hälsofrämjande enheten med inriktning mot äldre.
Bild:Jonas Bengtsson
Ingrid Fredriksson, IT-bibliotekarie i Härryda kommun, och Kristin Hansson, fritidsassistent och samordnare i den hälsofrämjande enheten med inriktning mot äldre.

HÄRRYDA | Härryda kommun har haft e-Medborgarvecka under många år, men i år innehöll den fler aktiviteter än vanligt då man satsar på att få ännu fler kommuninvånare att bli digitalt aktiva.

– Vi ser att det finns ett stort IT-utanförskap, och det vill vi motverka, säger fritidsassistenten Kristin Hansson.


 

Härryda kommuns e-Medborgarvecka genomfördes 10 – 12 oktober i Mölnlycke kulturhus samt den 13 oktober i Landvetters kulturhus. I Mölnlycke gick det att få en nybörjarkurs, lära sig mer om kommunens digitala tjänster som appen ”Mitt Härryda” och dessutom var kommunpolisen Linda Bergvall på plats och berättade om hur man kan skydda sig mot internetbedrägerier.

Veckan avslutades i Landvetter med en föreläsningsfredag då det ställts fram stolar i samlingssalen och dukats fram kaffe och kaka då det gick att slå sig ner för att titta på storbildsskärmen med Internetstiftelsens sändning. Fokus var hur man kan bli en mer säker och medveten internetanvändare då fem olika föreläsare bland annat berättade om nätfiske, AI, källkritik, att det behövs mer skärmtid för äldre och ChatGPT.

IT-bibliotekarien Ingrid Fredriksson och Kristin Hansson, som är fritidsassistent och samordnare i den hälsofrämjande enheten med inriktning mot äldre, var på plats för att berätta mer och dela ut allehanda information. Lokalpressen fick en pratstund med duon efter evenemanget.
– Syftet med e-Medborgarveckan är att folk ska bli mer digitalt delaktiga helt enkelt. Det är ju ett av bibliotekens uppdrag att jobba med digital delaktighet, berättar Ingrid.
– Vårt uppdrag handlar också om att försöka att nå folk för att de inte ska bli utanför. Att det inte ska bero på att man inte har råd, utan man ska kunna komma till både oss och till biblioteket och få hjälp med de här digitala bitarna, säger Kristin.

Finns det ett stort it-utanförskap?
– Ja, det skulle jag nog säga. Och det märker vi ju på biblioteket att många som kommer hit inte har tillgång till själva tekniken, men även att man inte kan den. De flesta har ju till exempel inte skrivare hemma längre och personer som är i behov av försörjningsstöd måste lämna in kontoutdrag varje månad och då behöver de ofta hjälp med det, säger Ingrid.

– En del i det hela för oss är att motverka det här utanförskapet. Det handlar ju om att det är fler som blir äldre och det går fortare och fortare. Skulle vi hamna där att en stor grupp behöver hjälp med allt, då kommer vi inte räcka till. Det märkte vi här idag, att det finns så mycket rädslor att göra fel, och då behöver man känna stöd i de här bitarna för att våga, säger Kristin.

KRISTIN MENAR ATT det i princip inte går att låta bli att använda den nya tekniken.
– Annars kan man bli lurad på andra sätt. Allt blir dyrare när det ska göras manuellt, som att betala hos banken för att betala. Samtidigt är det svårt att bli självständig om man hela tiden måste ta en annan människa till hjälp. Sen har ju inte alla någon som kan hjälpa till heller.

Ingrid fortsätter på temat varför det är viktigt att bli digitalt aktiv på egen hand.
– En del har sina barn eller barnbarn i någon annan del av landet och så kommer de hem och hjälper till i fem minuter och har fixat allting. Men då vet man inte vad de har gjort egentligen eller hur man kan använda det.
– Och hur många är det som inte parkerar och får böter stup i kvarten för att de fixar inte parkeringsappen? säger Kristin.

– Men vi vill såklart också lyfta det positiva med digitaliseringen också. Vi jobbar ju mycket på biblioteket med att du kan läsa digitalt och lyssna digitalt på e-böcker och ljudböcker. Och även de som har svårt att läsa tryckt text har bättre möjlighet att ta del av kulturen på ett annat sätt genom det digitala. Vilket kanske var svårare förr, säger Ingrid och fortsätter:
– Ja, som att du kan förstora texten till exempel. Det finns ju jättemycket bra grejer. Sådana bevis får vi höra från folk som har lärt sig och nu alltid läser sin tidning på läsplattan. Det handlar om att komma över den första biten och förstå vad kan man ta hjälp av och inte. Jag tänker att det främsta är att våga prova.

En av föreläsarna sa att ”skärmtid ska inte betyda skämstid”. Vad tänker ni kring det?
– Jag håller med, absolut. Det finns så mycket bra att ta till sig. Och där kan jag säga när det gäller seniorer att har man väl hittat in så kan det faktiskt vara det som gör skillnad mot att man blir isolerad eller ofrivilligt ensam. Har man tillgång till det digitala så kan personen ju faktiskt ha kontakt med sina barn och barnbarn även om de så bor på andra sidan jorden, säger Kristin.

– Man kan också komma i kontakt med folk som har liknande intressen på nätet, som man kanske inte möter i sitt närområde. Det finns ju många fördelar, säger Ingrid som likt Kristin är nöjd med e-Medborgarveckan.

– Det är alltid intressant att få ta del av alla synpunkter. Dels från de här som absolut inte vill ha med det digitala att göra, att de har sin lilla Dorotelefon och nöjer sig med det, till de som kommer och sätter sig och lyssnar på ett föredrag om AI med öppet sinne.

Fakta:
Alla föreläsningar från Internetstiftelsens “Digital idag” finns att se gratis på deras youtube-sida:
Digital Idag med internetstiftelsen >>>


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.