Invigning på lördag av återbrukshuset på Bråta återvinningscentral


Denny Bågenholm 2022-09-16

På lördag är det invigning där Härryda vatten och avfall bjuder på korv med bröd och fika.
Bild:Härryda Vatten och Avfall AB
På lördag är det invigning där Härryda vatten och avfall bjuder på korv med bröd och fika.

HÄRRYDA | På lördag 17 september mellan 10-14 är alla välkomna att besöka Bråta återvinningscentral i Mölnlycke. – Det är så glädjande att vi nu kan erbjuda våra kunder och invånare fler sätt att ta tillvara på och återanvända saker och material, säger Eliza Farmand.

I Återbrukshuset Paviljongen på Bråta återvinningscentral tar Härryda vatten och avfall hand om saker som ska gå till återanvändning istället för att slängas. På så sätt bidrar Härrydaborna tillsammans med kommunen till ett mer hållbart samhälle.

Invigningen har dröjt på grund av Coronapandemin men nu är det dags att samlas på Bråta återvinningscentral för att officiellt inviga återbrukshuset Paviljongen. Byggnaden har varit öppen för inlämning av begagnade saker under coronapandemin.

– Däremot har avdelningen där man kan byta saker, på grund av risk för trängsel, inte öppnat förrän nu. så att vi tillsammans bidrar till minskad konsumtion och en bättre miljö, säger Eliza Farmand, avfallschef på Härryda Vatten och Avfall AB.

Paviljongen består av tre delar. En del där man kan lämna in och skänka begagnade saker till välgörenhet, en del för begagnat byggmaterial och en del för att byta saker. I
bytesavdelningen kan man lämna in hela och rena kläder, husgeråd, hemelektronik, mindre möbler och prydnadssaker, leksaker och sportartiklar. Oavsett om man lämnat in begagnade
prylar eller inte är det fritt fram att fynda bland de inlämnade sakerna i bytesrummet.

Fakta om återbruka för miljöns skull:
Varje år slänger vi närmare 500 kilo avfall per person i Sverige. Vi är samtidigt duktiga på att
återvinna avfall till nya produkter eller energi. Men jordens resurser är begränsade och om alla skulle konsumera som vi gör i Sverige skulle det behövas mer än fyra jordklot. För att minska avfallet måste vi slänga mindre, men också köpa mindre. Det gör vi genom att behålla de saker som vi redan har och genom att köpa begagnat.

Tre tips för att minska avfallet genom återbruk
- Vårda och reparera saker som du redan har så att de håller längre.
- Köp begagnat, låna eller byt saker med andra. Det spar på din ekonomi och på miljön.
- Skänk istället för att slänga. Det som är sopor för dig kan vara värdefullt för någon annan.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.