Fredrik Andersson: “Som ståuppkomiker vill man alltid möta en livepublik”


Jonas Bengtsson 2022-11-09

Fredrik Andersson är ute på en omfattande soloturné runtom i Sverige. Mölnlycke och Partille är två av anhalterna.
Bild:Ulrika Campbell
Fredrik Andersson är ute på en omfattande soloturné runtom i Sverige. Mölnlycke och Partille är två av anhalterna.

HÄRRYDA | HALLÅ DÄR ståuppkomikern Fredrik Andersson som uppträder den 12 november i Mölnlycke kulturhus och den 29 november i Kulturum i Partille.


Berätta om turnén som du är ute på?
– Jag står i en timme och tio minuter och drar skämt. Och så brukar jag ta med och introducera någon lokal förmåga som kör först. Men jag kör alltså ett längre set själv som blir en blandning av greatest hits och nytt material, och eventuellt något mer roligt jag kommer på när jag googlar Partille eller Härryda.

– Det här är i princip första gången jag är ute och kör själv så här. Jag gjorde ett försök med en soloföreställning före pandemin innan publiken hört talas om mig. Då kom det knappt någon (skratt), men nu verkar publiken komma och det känns betydligt roligare att de nu börjar lägga märke till mig.

Varför har de börjat lägga märke till dig?
– Sedan pandemin började har jag börjat lägga upp massa material på internet, och det har faktiskt gjort stor skillnad. Först la jag bara upp gamla skämt, men sedan började jag specialskriva skämt baserat på aktuella nyheter och saker som hände i världen. Jag körde igång med TikTok och Instagram-reels och sånt och som tur är har många kollat mina grejer där och nu vill de även se mig live när jag är ute.

Kan du leva på bara intäkterna från internet?
– Det finns många influencers och youtubers som lever på reklamintäkter och samarbeten. Men det är inte det jag vill göra, för som ståuppkomiker vill man alltid möta en livepublik. För det är när man uppträder och kör sina skämt som man hör om det funkar eller är skräp. På den feedbacken kan man utveckla sitt material och bygga vidare på något som man märker fungerar.

Du har skrivit skämt till bland annat “Mello”, “Svenska Nyheter” och “Roast på Berns” bland mycket annat – brukade du spara de bästa skämten till dig själv då?
–Nej, förut när jag skrev åt andra så kunde det vara att man tog en hel skrivardag och skrev så många roliga skämt som möjligt till just det specifika sammanhanget och de som anlitade mig. Nuförtiden lägger jag all energi och skrivande på mig själv, men det var inte så att jag sparade skämt innan för ofta har komiker olika stilar och då passar helt enkelt inte samma skämt för alla.

Är det något område som är för uttjatat att skämta om?
– Jag tycker väl att det finns tillräckligt många komiker som säger hur illa de tycker om Jimmie Åkesson, så det känns ganska gjort. Men kommer jag på ett roligt skämt om honom så drar jag det.

Hur skulle du vilja beskriva ditt humormaterial?
– Jag gillar att skämta om saker som folk inte trodde att de skulle tycka var roligt. För då tänker jag att kan jag få till ett skämt på det här ämnet som folk inte tror är roligt eller kul – ja då känner jag att jag verkligen fått till det skämtet. Det kan vara känsliga ämnen som mord, våldtäkt eller Anne Frank. Sen är det inte alla som gillar den sortens skämt, men jag har hittat en publik som gillar det jag gör.

Vilken sorts skämt bjuds det inte på under turnén?
– Jag gillar väl egentligen alla sorters skämt. Om jag tror att ett skämt är roligt så drar jag det, men ibland har man fel. Sen är det väl ganska sällan som jag tycker att ordvitsar är roligt, men det händer ibland.

Vilka ståuppkomiker såg du upp till som yngre?
– George Carlin, Bill Hicks och Carl-Einar Häckner – och även jag började faktiskt som trollkarl. Och får jag feeling kan det hända att jag kör något trick ibland.

Standup och trolleri låter som en magiskt bra kombination?
– Det kan vara det, och jag gillar fortfarande trolleriet. Men jag var aldrig en särskilt bra trollkarl – jag är en betydligt bättre ståuppkomiker.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.