En delegation från Härryda kommun besökte Homa Bay


Denny Bågenholm 2023-11-21

Delegationen från Härryda kommun tillsammans med lärare från Homa Bay.
Bild:Härryda kommun
Delegationen från Härryda kommun tillsammans med lärare från Homa Bay.

HÄRRYDA | I mitten av oktober hade Härryda kommun anledning att blicka utanför sina gränser, då en delegation reste till Homa Bay, en kenyansk kommun nära Nairobi. Denna resa, en del av utbytesprojektet "Young people’s influence and choice of working life", som påbörjades 2020, sträckte sig över några dagar och erbjöd en inblick i det kenyanska utbildningssystemet.

 

Delegationen, bestående av skolledare och pedagoger från Härryda, besökte både grund- och gymnasieskolor i Homa Bay. Där deltog de i undervisningen och diskuterade med elever om deras framtidsdrömmar och ambitioner. Sanna Ingelstam Duregård, biträdande rektor på Ekdalaskolan och projektledare, noterade att många elever siktar på akademiska karriärer inom advokatyrket, ingenjörskap, läraryrket och medicin.

Ett särskilt intryck lämnade de kenyanska elevernas drivkraft och motivation. Skolorna i Homa Bay utmärker sig genom sin fokus på att inspirera och motivera eleverna, bland annat genom morgonsamlingar och motiverande affischer. Sanna Ingelstam Duregård ser här lärdomar att ta med tillbaka till Sverige, särskilt i hur man kan stärka elevers studiemotivation genom konkreta målsättningar.

Ytterligare en aspekt som uppmärksammades var det kenyanska skolsystemets fokus på ledarskap och retorik. Eleverna engagerar sig i debatter och olika förtroendeposter, något som Härryda delegationen ser som en viktig erfarenhet att ta med hem.

Under resan uppmärksammades också en gemensam utmaning: bristen på utbildade hantverkare. Delegationen besökte industriområden och en yrkesskola för att se hur Kenya hanterar detta, trots utmaningar såsom material- och verktygsbrist.

Resan beskrivs som både inspirerande och lärorik, där deltagarna tar med sig värdefulla insikter för att stärka ungdomars karriär- och livsval i Härryda. Projektet "Young people’s influence and choice of working life" syftar till att öka ungas medvetenhet om karriärval och personlig utveckling, i linje med Agenda 2030:s mål om demokrati, jämställdhet, och hållbar utveckling. Finansieringen för projektet kommer från ICLD, Internationellt Center för Lokal Demokrati.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.