Elin 11 år - Nordens yngsta dykare


Denny Bågenholm 2022-09-05

Elin Kolderup Finstad är Nordens yngsta dykare som har tagit ett advanced certifikat.
Bild:Privat
Elin Kolderup Finstad är Nordens yngsta dykare som har tagit ett advanced certifikat.

Elin dyker gärna i Sverige med våtdräkt men ser ändå fram emot att få godkänt på torrdräktskursen.
Bild:Privat
Elin dyker gärna i Sverige med våtdräkt men ser ändå fram emot att få godkänt på torrdräktskursen.

Elin är en baddare i vattnet och har simtränat sedan femårsåldern.
Bild:Privat
Elin är en baddare i vattnet och har simtränat sedan femårsåldern.

HÄRRYDA | Elin bor i Mölnlycke och har simtränat sedan hon var fem år. När hon fyllde nio frågade hon sin pappa Nikolai om hon kunde få ta dykarcertifikat som övriga familjemedlemmar. – Min pappa och farfar har dykarcertifikat och jag tyckte det verkade spännande, säger Elin.

– Då ställde jag ett ultimatum om att hon skulle ta certifikatet i Sverige och att hon först skulle klara att simma 25 meter under vattnet, säger pappa Nikolai som trodde att Elin inte skulle klara det.

– Jag har simmat sedan jag var fem år så jag tyckte inte alls det var speciellt svårt att simma 25 meter under vattnet. Så fort jag hade klarat det så fick jag pappa att boka tid hos Carina förra sommaren, säger Elin.

– I samband med att jag skulle boka dykarskola kom jag i kontakt med Carina Forsman som nyligen startat en dykskola som är inriktad på yngre dykare och tjejer som tyvärr idag är en underrepresenterad grupp bland oss dykare, fortsätter Nikolai.

Förra våren så fick Elin efter hon klarat simtestet lov att göra ett provdyk med Carina i en bassäng. I juli förra året tog hon sitt första dykarcertifikat vid Ormestad i Gullmarsfjorden. Elin är certifierad inom en organisation som heter IANTD (International Association of Nitrox and Technical divers). Det är en organisation som är specialiserad på blandgas och mer teknisk dykning.

Elins intresse för dykning höll i sig och hon gjorde runt 20 stycken dyk förra sommaren tillsammans med sin pappa och sin gudfar som har dykt ihop ungefär 20 år. Elin har dykningen i blodet då både pappa och farfar är aktiva dykare. Elin dyker idag med en helt nordisk utrustning, där våtdräkten är en Waterproof W7 från Partille.

Under sommaren blev Elin intresserad av att utveckla sin dykning för att kunna gå djupare samt lära sig kompass, vrak och nattdykning. Hon ansökte om dispens och gå en advanced kurs och Carina godkände detta och nu är Elin yngst i norden med att tagit ett advanced cerifikat.

– Vi brukar inte godkänna dykare under 12 år men då Elin har simtränat sedan hon var väldigt ung och att alla i familjen har dykt länge fick oss att ge henne dispens. Elin är väldigt mogen för sin ålder och det var väldigt roligt att få certifiera henne, säger Carina på C by sea.

Varför ville du testa på att börja dyka?
– Jag ville se själv hur det såg ut under vattnet och hur det kändes att andas i tuber. Nu är den roligaste känslan av att nästan vara tyngdlös, samt se saker som inte så många andra har sett.

– Jag har hunnit med vrakdyk, nattdyk och sett en hel del konstiga djur under vattnet, roligast är nog blågylta. Sen var det kul med utmaningen också, det har varit riktigt tufft ibland med allt man ska lära sig.

Vad tycker du varit läskigast?
– Att simma under vattnet utan mask var läskigt men det gick bra det också, säger en stolt Elin.

Elin har idag gjort 35 dyk längs västkusten, från Koster utanför Strömstad ner till Göteborg. Hon håller just nu på att  avsluta sin torrdräktskurs, vilket är att föredra i kalla nordiska vatten. Hon tycker egentligen inte att det är så jobbigt att dyka i våtdräkt men ofta gör hon två dyk och att ta på sig en blöt våtdräkt tycker hon inte är nån höjdare.

– Nej usch, det är kallt, blött och riktigt äckligt. Det får nog bli våtdräkt i varmare vatten framöver, för det har pappa lovat att vi ska göra, dyka där det är varmt, säger Elin och skrattar. Här hemma hoppas jag att jag snart är klar med min torrdräktskurs.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän     Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.